Главно Предсједник РС

Цвијановић: Велики значај имају очување и развој вјерског и културног идентитета српског народа

ПРИСУСТВОВАЛА ОБИЉЕЖАВАЊУ ПОЛА ВИЈЕКА ПОСТОЈАЊА ЕПАРХИЈЕ ДИЗЕЛДОРФСКЕ И ЊЕМАЧКЕ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у Карлсруеу у Њемачкој значај очувања и развоја вјерског и културног идентитета српског народа.

Цвијановићева је присуствовала слави и обиљежавању 50 година од оснивања Епархије дизелдорфске и њемачке, те освештању храма Преподобне мајке Параскеве у Карлсруеу, као и свечаности поводом 800 година постојања Српске православне цркве, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Честитајући славу и значајан јубилеј Његовом преосвештенсву епископу дизелдорфском и њемачком Григорију, свештенству и парохијанима, Цвијановићева је нагласила важност постојања институционалне везе Срба у расијању и Републике Српске.

Она је изразила задовољство чињеницом да су Срби у дијаспори спремни да се укључе у пројекте институција Републике Српске који подразумијевају успостављање заједништва и већу повезаност са матицом.

Цвијановићева је захвалила Цркви и српској заједници у Њемачкој на залагању у очувању српског идентитета и афирмацији Српске, те подржала рад епархијског Фонда за мисију, чији је циљ да реализацијом и организовањем културних манифестација промовише вјерско и културно насљеђе Републике Српске.

Свечаностима Епархије дизелдорфске и њемачке присуствовали су и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, представници дипломатско-конзуларне мреже Србије и БиХ у Њемачкој, градоначелник Карлсруеа, те представници других хришћанских цркава.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар