Главно Предсједник РС

Цвијановић: Здравство је скупа ствар, али ћемо обезбједити осигурање и за незапослене

„УПЛАТА ДОПРИНИОСА НА ПЛАТЕ И У ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ МОРА ОДГОВАРАТИ СТВАРНОЈ ЗАРАДИ“
  • Трудимо се да сви имају приступ том осигурању. Наш систем јемного другачији од западног, јер се тамо плаћају здравствени пакети и у складу са тим можете имати одређене услуге. Овдје имате сваку здравствену услугу коју реално не можете у пуном смислу да наплатите
  • „Свугдје у Европи и региону проблем је неисплативост жељезница. Путнички превоз је увијек под знаком питања и никада није био рентабилан. Превоз терета зависи од развијености индустрије и привреде. Не очекујем у тој области супер резултате, али очекујем да број радника буде сразмјеран потребама и да те фирме не носе терет обавеза које нису нужне

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да здравствени сектор Српске има проблеме, али да су многе установе успјеле да постигну редовност и ажурност када је ријеч о уплатама пореза и доприноса и извршавању текућих обавеза, што раније није био случај.

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да се у том сектору „вуку неки стари дугови“.

„Да ли ће се држава у неком моменту опредијелити за отпис одређених ствари и претходних дуговања или за неки други модел, то остаје да се дефинише“, рекла је Цвијановићева и поручила да је Српска на том плану опредјељена да захтјева текућу редовност.

Она је оцијенила да је здравство „озбиљно скупа ствар“, али да се држава труди да обезбједи здравствено осигурање и за незапослене.

„Трудимо се да сви имају приступ том осигурању. Дакле, ово је систем много другачији од западног, јер се тамо плаћају здравствени пакети и у складу са тим можете имати одређене услуге. Овдје имате сваку здравствену услугу коју реално не можете у пуном смислу да наплатите“, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да ће у здравству увијек бити проблема када је ријеч о измиривању обавеза. „Биће их док год имамо ту хуманију димензију у овом сектору и широк приступ здравственој заштити, а то је и наше опредијељење“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, јавна предузећа, попут „Шума“ и „Електропривреде“ у бољој су у ситуацији од здравствених установа када је ријеч о финансијама.

„Имају приходе друге врсте, могу да зараде. На примјер, с друге стране, свугдје у Европи и региону имате неисплативост Жељезница, гдје је путнички превоз увијек под знаком питања и никада није био рентабилан. Превоз терета зависи од развијености индустрије и привреде. Не очекујем тамо супер резултате, али очекујем да број радника буде сразмјеран потребама и да те фирме не носе терет обавеза које нису нужне… И онда ћете имати бољи пословни резултат“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да не треба „закључавати“ јавна предузећа која су важна за привредни и друштвени живот Српске, све док имају шансу да раде.

„То су послодавци који збирно запошљавају око 20.000 радника. Нема закључавања, спроводе се одређене мјере у тим предузећима и она су дужна да извршавају своје обавезе и буду финансијски дисциплинована“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да и у „Шумама“ треба да се уведе ред и дисциплина.

„Тај ресурс мора бити исплатив за државу, буџет и друштво и имамо очекивања од оних који њиме управљају да раде свој посао и да тамо буду ред и дисциплина. Влада као власник тих фирми, које имају потенцијал, захтјева да оне буду уредне, функционишу, да од њих има дивиденду и узима профит у корист цијелог друштва, пензионера, плата буџетских корисника…“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је сагласна да у тим фирмама треба мијењати и позивати на одговорност људе док не дођу они који ће пословати позитивно.

Цвијановићева је поновила да је обавеза свих послодаваца у јавном и приватном сектору да извршавају своје обавезе према држави јер ситуација у фондовима социјалне сигурности зависи од прикупљених средстава.

„Та средства зависе од тога колико су они способни да извршавају своје обавезе и битка за редовно и законско извршавање уплата у фондове се води на више поља. Такође, те уплате и у приватном сектору морају одговарати стварној плати коју неко добија, а не да неко буде лажно пријављен на нижи износ, а битно му је то онда када буде одлазио у пензију“, рекла је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар