Glavno Predsjednik RS

Cvijanović: Zdravstvo je skupa stvar, ali ćemo obezbjediti osiguranje i za nezaposlene

„UPLATA DOPRINIOSA NA PLATE I U PRIVATNOM SEKTORU MORA ODGOVARATI STVARNOJ ZARADI“
  • Trudimo se da svi imaju pristup tom osiguranju. Naš sistem jemnogo drugačiji od zapadnog, jer se tamo plaćaju zdravstveni paketi i u skladu sa tim možete imati određene usluge. Ovdje imate svaku zdravstvenu uslugu koju realno ne možete u punom smislu da naplatite
  • „Svugdje u Evropi i regionu problem je neisplativost željeznica. Putnički prevoz je uvijek pod znakom pitanja i nikada nije bio rentabilan. Prevoz tereta zavisi od razvijenosti industrije i privrede. Ne očekujem u toj oblasti super rezultate, ali očekujem da broj radnika bude srazmjeran potrebama i da te firme ne nose teret obaveza koje nisu nužne

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da zdravstveni sektor Srpske ima probleme, ali da su mnoge ustanove uspjele da postignu redovnost i ažurnost kada je riječ o uplatama poreza i doprinosa i izvršavanju tekućih obaveza, što ranije nije bio slučaj.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da se u tom sektoru „vuku neki stari dugovi“.

„Da li će se država u nekom momentu opredijeliti za otpis određenih stvari i prethodnih dugovanja ili za neki drugi model, to ostaje da se definiše“, rekla je Cvijanovićeva i poručila da je Srpska na tom planu opredjeljena da zahtjeva tekuću redovnost.

Ona je ocijenila da je zdravstvo „ozbiljno skupa stvar“, ali da se država trudi da obezbjedi zdravstveno osiguranje i za nezaposlene.

„Trudimo se da svi imaju pristup tom osiguranju. Dakle, ovo je sistem mnogo drugačiji od zapadnog, jer se tamo plaćaju zdravstveni paketi i u skladu sa tim možete imati određene usluge. Ovdje imate svaku zdravstvenu uslugu koju realno ne možete u punom smislu da naplatite“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da će u zdravstvu uvijek biti problema kada je riječ o izmirivanju obaveza. „Biće ih dok god imamo tu humaniju dimenziju u ovom sektoru i širok pristup zdravstvenoj zaštiti, a to je i naše opredijeljenje“, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, javna preduzeća, poput „Šuma“ i „Elektroprivrede“ u boljoj su u situaciji od zdravstvenih ustanova kada je riječ o finansijama.

„Imaju prihode druge vrste, mogu da zarade. Na primjer, s druge strane, svugdje u Evropi i regionu imate neisplativost Željeznica, gdje je putnički prevoz uvijek pod znakom pitanja i nikada nije bio rentabilan. Prevoz tereta zavisi od razvijenosti industrije i privrede. Ne očekujem tamo super rezultate, ali očekujem da broj radnika bude srazmjeran potrebama i da te firme ne nose teret obaveza koje nisu nužne… I onda ćete imati bolji poslovni rezultat“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ne treba „zaključavati“ javna preduzeća koja su važna za privredni i društveni život Srpske, sve dok imaju šansu da rade.

„To su poslodavci koji zbirno zapošljavaju oko 20.000 radnika. Nema zaključavanja, sprovode se određene mjere u tim preduzećima i ona su dužna da izvršavaju svoje obaveze i budu finansijski disciplinovana“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da i u „Šumama“ treba da se uvede red i disciplina.

„Taj resurs mora biti isplativ za državu, budžet i društvo i imamo očekivanja od onih koji njime upravljaju da rade svoj posao i da tamo budu red i disciplina. Vlada kao vlasnik tih firmi, koje imaju potencijal, zahtjeva da one budu uredne, funkcionišu, da od njih ima dividendu i uzima profit u korist cijelog društva, penzionera, plata budžetskih korisnika…“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je saglasna da u tim firmama treba mijenjati i pozivati na odgovornost ljude dok ne dođu oni koji će poslovati pozitivno.

Cvijanovićeva je ponovila da je obaveza svih poslodavaca u javnom i privatnom sektoru da izvršavaju svoje obaveze prema državi jer situacija u fondovima socijalne sigurnosti zavisi od prikupljenih sredstava.

„Ta sredstva zavise od toga koliko su oni sposobni da izvršavaju svoje obaveze i bitka za redovno i zakonsko izvršavanje uplata u fondove se vodi na više polja. Takođe, te uplate i u privatnom sektoru moraju odgovarati stvarnoj plati koju neko dobija, a ne da neko bude lažno prijavljen na niži iznos, a bitno mu je to onda kada bude odlazio u penziju“, rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar