Главно РС и матица

Дачић: Поштујем то што САД врше притисак на Приштину, али не могу да поверујем да у томе немају успеха

„ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ ИГРАЈУ УЛОГЕ ДОБРОГ ДРУГИ ЛОШЕГ ПОЛИЦАЈЦА, САМО – ПИТАЊЕ ЈЕ КО ЈЕ ЧИЈИ“
  • Нагласио да је носилац промене става САД према Србији био помоћник државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел, који одлази са тог положаја средином фебруара, па додао: „Шанса за постизање договора креће се око Трампове администрације и зато треба пожурити. Тешко се може веровати да ће нека наредна америчка администрација бити боља од ове“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да поштује то што САД врше притисак на Приштину да укине царине на робу из Србије и БиХ, али да не може да поверује у то да у томе нису успеле.

Дачић за Глас Америке оцењује да премијер „Косова“ Рамуш Харадинај и предсједник Хашим Тачи играју различите улоге у преговорима око Косова и да није јасно „ко је чији полицајац“.

„Очигледно да један игра доброг полицајца, а други лошег полицајца. Питање је ко је чији полицајац. Зато сам и рекао да поштујем то што САД врше притисак на Приштину, али не могу да поверујем у то да нису успели у томе“, рекао је Дачић.

Дачић каже да су тензије између Београда и Приштине већ повишене, али да Србија неће повлачити никакве потезе и да јој је у интересу постизање рјешења „што пре“. Признаје да је у овом моменту то тешко и да идеја разграничења, коју су помињали предсједници Србије и „Косова“, није разрађена.

„Дијалог је у блокади и не рачуна се на то да може да дође до одлуке о укидању такси која би могла да поново покрене дијалог. Имате одлуку о војсци, одлуку о „Трепчи“, ово што сада Харадинај говори и мислим да је неопходно да се о свему томе разговара у Савету безбедности“, навео је шеф српске дипломатије.

За изјаву Харадинаја да прекида комуникацију са Унмиком, Дачић каже да није нова тема.

„Харадинај је само један у власти… Мислим да је то скандалозна изјава и биће скандалозно ако се то тако деси. Ту постоје обавезе свих чланица СБ да упозоре Косово да то тако не може“, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије Србије рекао је носилац промјене става САД према Србији био помоћник државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел, који одлази са тог положаја средином фебруара. Још није познато ко ће га замијенити. Дачић каже да му је жао што Мичел одлази, али да не треба губити вријеме.

„Ја сам рекао да се шанса за постизање договора креће око Трампове администрације и да зато треба пожурити. Ако се у ово време не дође до договора, тешко се може веровати да ће нека наредна администрација бити боља од ове… Мислим да би било ваљано учинити све напоре да се, ако је могуће ове године, дође до неког решења“.

Дачић је за Глас Америке рекао да није стигао да прочита извјештај организације Фридом Хаус у којем је Србија из групе слободних пала у групу дјелимично слободних земаља, али каже да на међународним форумима није чуо да је неко поменуо питање слобода. Сматра да се треба усредсредити на рјешавање онога што ће се памтити за 20, 30 година.

„Што се тиче демократије, знате ја се већ 28 година бавим политиком. Један од лидера тадашње власти, ја сам га питао када су доносили неки закон који није био превише демократски – па добро, јесте се за ово борили? Јесте ли се за овакву демократију борили? А он ми је одговорио, седели смо у посланичким клупама, и каже: Нисмо се ми борили за демократију, ми смо се борили за власт“, рекао је Дачић.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар