Главно РС и матица

Дачић: Приштина не поштује ни принципе на којима почива савремена Европа

У САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН НАГЛАСИО ДА ЈЕ СРБИЈА КРЕДИБИЛАН, КОНСТРУКТИВАН И ПРЕДВИДИВ ПАРТНЕР
  • „Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да УНМИК заврши своју мисију, али успешно. Тај тренутак, нажалост још није ни близу“

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић рекао је синоћ на сједници Савјета Безбједности Уједињених нација у Њујорку да Приштина наставља да угрожава све што су се Европска унија и други међународни чиниоци трудили да се постигне кроз дијалог и регионално повезивање.

„Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа“, рекао је Дачић.

Он је казао да се Србија суздржава од једностраних потеза, а да је дијалог блокиран због једностране одлуке Косова да уведе таксе.

„Ми не тражимо седнице да би се са неким сукобљавали, већ како бисмо допринели стабилизацији ситуације на Косову и Метохији и миру у региону. Србија је конструктиван, кредибилан и предвидив партнер. Зато смо и иницирали договор о динамици одржавања седница Савета безбедности“, казао је он.

Дачић је казао да је најважније то што ће СБ и даље континуирано расправљати о извјештајима генералног секретара УН-а о ситуацији на Косову и раду УНМИК-а.

„Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да УНМИК заврши своју мисију, али успешно. Тај тренутак, нажалост још није ни близу“, рекао је Дачић.

Седница СБ је заказана поводом редовног тромјесечног извјештаја о раду Унмика у којем је генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио забринутост због раста напетости између Београда и Приштине и повезаних ризика по безбједност на терену, посебно на сјеверу Косова и позвао лидере обе стране да се помјере са ушанчених позиција и да раде на стварању услова на наставак дијалога о нормализацији односа.

Редовни квартални извештај о раду Унмика стављен је на дневни ред упркос противљењу појединих чланица СБ УН које сматрају да је одржавање отворених сједница на тему Косова свака три мјесеца превише често.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар