Главно РС и матица

Дачић: Притисак Сједињених Држава на Приштину мора бити много јачи

ПОВОДОМ ГРЕНЕЛОВЕ ПОСЈЕТЕ: „УКИДАЊЕ ТАКСИ НЕ МОЖЕ БИТИ КОМПЕНЗАЦИЈА ЗА ПРЕКИД ЛОБИРАЊА“
  • У Скупштини Србије изјавио: „Америка није променила свој став према независности Косова, али је промењен њен приступ који је раније, док су на челу САД били Бил Клинтон и Барак Обама, био дефинисан тако да Србија мора да прихвати независност Косова
  • „Сада је – додао је – ситуација другачија, они дају простор за постизање компромиса, односно отварају могућност за постизање компромиса и хоће да учествују у томе на конструктиван начин

КОМЕНТАРИШУЋИ посјету изасланика Ричарда Гренела Приштини, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изјавио је да повлачење признања самопроглашене независности Косова не може бити компензација за укидање антицивилизацијских такси.

Дачић је нагласио да притисак на Приштину треба да буде много јачи јер би у том случају укинули таксе и ту би помоћ САД била најкориснија.

Он је новинарима у Скупштини, гдје на сједници ресорног одбора представља годишњи извјештај о раду Министарства спољних послова, казао да појачано интересовање америчких представника да се одблокира „заробљени“ дијалог може само да нас радује.

Навео је и да је предсједник Србије Александар Вучић поздравио тај ангажман и подсјетио да је став Београда исти као раније, а то је да дијалог може и треба да се настави, али да прије тога треба да буду укинуте антицивилизацијске таксе које, и поред многих осуда, нису укинуте већ дуже од годину дана.

„Међутим, то су наша добра очекивања, реалност је вероватно много другачија у Приштини у овом тренутку и то ће све зависити умногоме од тога да ли ће и када бити формирана нова Влада, казао је министар.

Дачић истиче да је веома важно да Србија буде конструктивна и да сви виде да није она извор проблема, већ да су узроци свих проблема једнострани потези Приштине који се понављају из године у годину.

Како каже, таксе на робу из централне Србије и БиХ нису једини случај и у том смислу подсјећа да су у Приштини донијели одлуку и о трансформацији безбједносних снага у оружане, што је супротно Резолуцији 1244 Савјета безбједности Уједињених нација.

Навео је да разговори са Гренелом неће бити лаки, јер се сви актери и даље налазе на супротним странама.

Међутим, оцијенио је као добар знак то што Американци показују вољу да се рјеше те ствари и то је велика промјена.

Како је објаснио, Америка није промијенила свој став према независности Косова, али је промијењен њен приступ који је раније, док су на челу САД били Бил Клинтон и Барак Обама, био дефинисан тако да Србија мора да прихвати независност Косова.

„Сада је ситуација другачија, они дају простор за постизање компромиса, односно отварају могућност за постизање компромиса и хоће да учествују у томе на конструктиван начин, не вршећи притисак само на Београд, као раније, казао је шеф српске дипломатије.

Одговарајући на питање шта ће урадити уколико Гренел затражи да се прекине кампања повлачења признања независности Косово, Дачић каже да се нада да то значи да ће и они да обуставе кампању за признавање независности Косова*, јер на свакој сједници СБ УН представници САД позивају све земље да признају Косово*, преноси Спутњик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар