Главно РС и матица

Дачић у СБ УН: Ако је потребно међународно присуство у мирној БиХ – зашто није на Косову?!

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ НА ЗАСЈЕДАЊУ КОЈЕ ЈЕ САЗВАНО ЗАХВАЉУЈУЋИ КИНИ
  • „Ништа суштински позитивно није догодило у периоду од последње седнице СБ – Заједница српских општина, која представља стуб Бриселског споразума, није формирана сада већ више од 2000 дана, нису створени услови за повратак 200.000 интерно расељених лица, није почео са радом Специјални суд, док скоро годину дана од убиства Оливера Ивановића није пронађен починилац овог гнусног злочина“
  • „Нејасно је како неко овакву ситуацију може да окарактерише као стабилну. Или можда „стабилна ситуација” подразумева да су напади на Србе допуштени и сасвим нормална ствар, да их је било, да ће их бити, те да је то нешто што не захтева пажњу и реаговање“
  • „Ускоро би овај број могао значајно да порасте, а да се број држава које су признале ЈПНК спусти испод половине чланица УН. Одлуке о повлачењу признања се од стране Приштине и појединих држава осуђују, а лобирање Србије квалификује као провокација. Са друге стране, за њих је лобирање Приштине за нова признања легално и не представља провокацију”, примећује он и додаје да нешто у том резоновању није у реду“
  • „Одговор на питање да ли су нам потребни састанци СБ и да ли је потребан УНМИК биће дато оног тренутка кад пронађемо обострано прихватљиво решење. А до тада нам остаје резолуција 1244 коју је ово цењено тело донело и коју смо сви дужни да поштујемо. Србија ће, са своје стране, уложити максимални напор да се настави дијалог и да се дође до трајног решења које уважава интересе и српског и албанског народа”

ИВИЦА  Дачић рекао је у Савјету безбједности УН да се Србија изричито противи унилатералним актима Приштине, прије свега трансформацији „КБС” у оружане снаге и затражио да чланице СБ УН то осуде, као и да не подрже захтев Приштине за чланство у Интерполу и другим међународним организацијама.

Дачић је подсјетио да је тзв. Скупштина Косова усвојила законе којима ће практично бити омогућена трансформација „КБС“у оружане снаге.

„Упркос упозорењима и сталном позивању међународне заједнице на опрез, а уз потпуно игнорисање интереса и ставова српске заједнице на Косову и Метохији, власти у Приштини не одустају од стварања оружаних снага”, рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да се Србија изричито противи оваквим унилатералним актима, јер је јасно да је ријеч о снагама које би имале све атрибуте и надлежности војске, без обзира на њихов назив.

„Подсећам да је, према резолуцији 1244 СБ УН и Војно-техничком споразуму, КФОР једина легална војна формација на КиМ, која је уједно важан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине”, каже Дачић.

Неприхватљиво је да у тренуцима док се води дијалог о проналажењу решења, истовремено доносе тако радикалне и далекосежне једностране одлуке, каже Дачић и додаје да очекује од чланица Савјета безбједности да ову самовољну одлуку Приштине осуде.

Он је констатовао да се ништа суштински позитивно није догодило у периоду од посљедње сједнице СБ – Заједница српских општина, која представља стуб Бриселског споразума, није формирана сада већ више од 2000 дана, нису створени услови за повратак 200.000 интерно расељених лица, није почео са радом Специјални суд, док скоро годину дана од убиства Оливера Ивановића није пронађен починилац овог гнусног злочина.

„Ништа од тога се није десило. А тешко је рећи било шта позитивно и о ономе што се догодило, а то су груба кршења резолуције овог уваженог тела, нове провокације и нови инциденти”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Подсјетио је да предсједнику Србије Александру Вучићу током посјете Косову и Метохији, 8. и 9. септембра није било омогућено да посети мјесто Бање у српској енклави, као и на упад специјалних полицијских снага на језеро Газиводе, као најдрастичније примјере провокација.

Такође, каже и да Србија сматра да је реаговање у овом другом случају КФОР и ЕУ било неадекватно и у најмању руку непримјерено њиховој улози и мандату.

„Индикативан и недавни покушај угрожавања рада „Електромреже Србије” и намера Приштине да преузме енергетску инфраструктуру на северу Косова и Метохије”, додао је он, рекавши да потези Приштине угрожавају енергетску стабилност читавог региона.

Наводећи и неке друге примере, он каже да је нејасно како неко овакву ситуацију може да окарактерише као стабилну.

„ Или можда „стабилна ситуација” подразумева да су напади на Србе допуштени и сасвим нормална ствар, да их је било, да ће их бити, те да је то нешто што не захтева пажњу и реаговање”, навео је министар.

Дачић се осврнуо и на писмо које је одлазећа амбасадорка САД Ники Хејли упутила генералном секретару УН захтјевајући да иницира стратешки преглед УНМИК којим би се започела излазна стратегија мисије.

Навео је низ контрааргумената на тезу да је тзв. „Косово” изградило демократске институције, као и да се поштују владавина права и људска права.

„Готово сви за овим столом подржавају међународно присуство у БиХ, где је општа ситуација неупоредива и где безбедност грађана, сложићете се, није угрожена. Како је онда тамо потребно међународно присуство, а на Косову и Метохији није?”, упитао је он.

Навео је и да многе државе своју одлуку о признању ЈПНК преиспитују и 10 држава је до сада промијенило одлуку јер су схватиле да нису биле довољно упознате са ситуацијом и да је неопходно дати шансу дијалогу.

„Ускоро би овај број могао значајно да порасте, а да се број држава које су признале ЈПНК спусти испод половине чланица УН. Одлуке о повлачењу признања се од стране Приштине и појединих држава осуђују, а лобирање Србије квалификује као провокација. Са друге стране, за њих је лобирање Приштине за нова признања легално и не представља провокацију”, примјећује он и додаје да нешто у том резоновању није у реду.

„Приштина је у маниру очајника прошле недеље увела додатни порез од 10 одсто на производе из Србије као казну за наше спољнополитичке активности, кршећи при томе најгрубље правила ЦЕФТА којом тренутно председава, што су врло оштро осудили сви међународни актери, укључујући и ЕУ. С овом одлуком приштинских власти се не слаже чак ни Хашим Тачи”, навео је он.

Он је нагласио да је Србија најискреније заинтересована за постизање компромиса за питање Косова и Метохије.

„ Ми смо опредељени за проналажење обострано прихватљивог решења. Таквог решења не може бити без договора Београда и Приштине, али ни без ваше подршке. У том смислу, ја поново апелујем на све вас да помогнете овај процес, да искористимо моментум и покушамо да направимо искорак”, истиче Дачић.

Он каже да даље поделе у СБ око овог питања и расправе на тему треба ли нам УНМИК или не свакако не доприносе томе.

„Одговор на питање да ли су нам потребни састанци СБ и да ли је потребан УНМИК биће дато оног тренутка кад пронађемо обострано прихватљиво решење. А до тада нам остаје резолуција 1244 коју је ово цењено тело донело и коју смо сви дужни да поштујемо. Србија ће, са своје стране, уложити максимални напор да се настави дијалог и да се дође до трајног решења које уважава интересе и српског и албанског народа”, рекао је Дачић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар