Glavno RS i matica

Dačić u SB UN: Ako je potrebno međunarodno prisustvo u mirnoj BiH – zašto nije na Kosovu?!

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE NA ZASJEDANJU KOJE JE SAZVANO ZAHVALJUJUĆI KINI
  • „Ništa suštinski pozitivno nije dogodilo u periodu od poslednje sednice SB – Zajednica srpskih opština, koja predstavlja stub Briselskog sporazuma, nije formirana sada već više od 2000 dana, nisu stvoreni uslovi za povratak 200.000 interno raseljenih lica, nije počeo sa radom Specijalni sud, dok skoro godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića nije pronađen počinilac ovog gnusnog zločina“
  • „Nejasno je kako neko ovakvu situaciju može da okarakteriše kao stabilnu. Ili možda „stabilna situacija” podrazumeva da su napadi na Srbe dopušteni i sasvim normalna stvar, da ih je bilo, da će ih biti, te da je to nešto što ne zahteva pažnju i reagovanje“
  • „Uskoro bi ovaj broj mogao značajno da poraste, a da se broj država koje su priznale JPNK spusti ispod polovine članica UN. Odluke o povlačenju priznanja se od strane Prištine i pojedinih država osuđuju, a lobiranje Srbije kvalifikuje kao provokacija. Sa druge strane, za njih je lobiranje Prištine za nova priznanja legalno i ne predstavlja provokaciju”, primećuje on i dodaje da nešto u tom rezonovanju nije u redu“
  • „Odgovor na pitanje da li su nam potrebni sastanci SB i da li je potreban UNMIK biće dato onog trenutka kad pronađemo obostrano prihvatljivo rešenje. A do tada nam ostaje rezolucija 1244 koju je ovo cenjeno telo donelo i koju smo svi dužni da poštujemo. Srbija će, sa svoje strane, uložiti maksimalni napor da se nastavi dijalog i da se dođe do trajnog rešenja koje uvažava interese i srpskog i albanskog naroda”

IVICA  Dačić rekao je u Savjetu bezbjednosti UN da se Srbija izričito protivi unilateralnim aktima Prištine, prije svega transformaciji „KBS” u oružane snage i zatražio da članice SB UN to osude, kao i da ne podrže zahtev Prištine za članstvo u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama.

Dačić je podsjetio da je tzv. Skupština Kosova usvojila zakone kojima će praktično biti omogućena transformacija „KBS“u oružane snage.

„Uprkos upozorenjima i stalnom pozivanju međunarodne zajednice na oprez, a uz potpuno ignorisanje interesa i stavova srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, vlasti u Prištini ne odustaju od stvaranja oružanih snaga”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da se Srbija izričito protivi ovakvim unilateralnim aktima, jer je jasno da je riječ o snagama koje bi imale sve atribute i nadležnosti vojske, bez obzira na njihov naziv.

„Podsećam da je, prema rezoluciji 1244 SB UN i Vojno-tehničkom sporazumu, KFOR jedina legalna vojna formacija na KiM, koja je ujedno važan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine”, kaže Dačić.

Neprihvatljivo je da u trenucima dok se vodi dijalog o pronalaženju rešenja, istovremeno donose tako radikalne i dalekosežne jednostrane odluke, kaže Dačić i dodaje da očekuje od članica Savjeta bezbjednosti da ovu samovoljnu odluku Prištine osude.

On je konstatovao da se ništa suštinski pozitivno nije dogodilo u periodu od posljednje sjednice SB – Zajednica srpskih opština, koja predstavlja stub Briselskog sporazuma, nije formirana sada već više od 2000 dana, nisu stvoreni uslovi za povratak 200.000 interno raseljenih lica, nije počeo sa radom Specijalni sud, dok skoro godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića nije pronađen počinilac ovog gnusnog zločina.

„Ništa od toga se nije desilo. A teško je reći bilo šta pozitivno i o onome što se dogodilo, a to su gruba kršenja rezolucije ovog uvaženog tela, nove provokacije i novi incidenti”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom posjete Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra nije bilo omogućeno da poseti mjesto Banje u srpskoj enklavi, kao i na upad specijalnih policijskih snaga na jezero Gazivode, kao najdrastičnije primjere provokacija.

Takođe, kaže i da Srbija smatra da je reagovanje u ovom drugom slučaju KFOR i EU bilo neadekvatno i u najmanju ruku neprimjereno njihovoj ulozi i mandatu.

„Indikativan i nedavni pokušaj ugrožavanja rada „Elektromreže Srbije” i namera Prištine da preuzme energetsku infrastrukturu na severu Kosova i Metohije”, dodao je on, rekavši da potezi Prištine ugrožavaju energetsku stabilnost čitavog regiona.

Navodeći i neke druge primere, on kaže da je nejasno kako neko ovakvu situaciju može da okarakteriše kao stabilnu.

„ Ili možda „stabilna situacija” podrazumeva da su napadi na Srbe dopušteni i sasvim normalna stvar, da ih je bilo, da će ih biti, te da je to nešto što ne zahteva pažnju i reagovanje”, naveo je ministar.

Dačić se osvrnuo i na pismo koje je odlazeća ambasadorka SAD Niki Hejli uputila generalnom sekretaru UN zahtjevajući da inicira strateški pregled UNMIK kojim bi se započela izlazna strategija misije.

Naveo je niz kontraargumenata na tezu da je tzv. „Kosovo” izgradilo demokratske institucije, kao i da se poštuju vladavina prava i ljudska prava.

„Gotovo svi za ovim stolom podržavaju međunarodno prisustvo u BiH, gde je opšta situacija neuporediva i gde bezbednost građana, složićete se, nije ugrožena. Kako je onda tamo potrebno međunarodno prisustvo, a na Kosovu i Metohiji nije?”, upitao je on.

Naveo je i da mnoge države svoju odluku o priznanju JPNK preispituju i 10 država je do sada promijenilo odluku jer su shvatile da nisu bile dovoljno upoznate sa situacijom i da je neophodno dati šansu dijalogu.

„Uskoro bi ovaj broj mogao značajno da poraste, a da se broj država koje su priznale JPNK spusti ispod polovine članica UN. Odluke o povlačenju priznanja se od strane Prištine i pojedinih država osuđuju, a lobiranje Srbije kvalifikuje kao provokacija. Sa druge strane, za njih je lobiranje Prištine za nova priznanja legalno i ne predstavlja provokaciju”, primjećuje on i dodaje da nešto u tom rezonovanju nije u redu.

„Priština je u maniru očajnika prošle nedelje uvela dodatni porez od 10 odsto na proizvode iz Srbije kao kaznu za naše spoljnopolitičke aktivnosti, kršeći pri tome najgrublje pravila CEFTA kojom trenutno predsedava, što su vrlo oštro osudili svi međunarodni akteri, uključujući i EU. S ovom odlukom prištinskih vlasti se ne slaže čak ni Hašim Tači”, naveo je on.

On je naglasio da je Srbija najiskrenije zainteresovana za postizanje kompromisa za pitanje Kosova i Metohije.

„ Mi smo opredeljeni za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja. Takvog rešenja ne može biti bez dogovora Beograda i Prištine, ali ni bez vaše podrške. U tom smislu, ja ponovo apelujem na sve vas da pomognete ovaj proces, da iskoristimo momentum i pokušamo da napravimo iskorak”, ističe Dačić.

On kaže da dalje podele u SB oko ovog pitanja i rasprave na temu treba li nam UNMIK ili ne svakako ne doprinose tome.

„Odgovor na pitanje da li su nam potrebni sastanci SB i da li je potreban UNMIK biće dato onog trenutka kad pronađemo obostrano prihvatljivo rešenje. A do tada nam ostaje rezolucija 1244 koju je ovo cenjeno telo donelo i koju smo svi dužni da poštujemo. Srbija će, sa svoje strane, uložiti maksimalni napor da se nastavi dijalog i da se dođe do trajnog rešenja koje uvažava interese i srpskog i albanskog naroda”, rekao je Dačić.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar