Главно Свијет

Дамаск тражи да се Американци повуку „до посљедњег“ и да евакуишу и базу Ет-Танф

ПОМПЕО НАГОВИЈЕСТИО ДА ЋЕ БАЗА БИТИ ПРЕПУШТЕНА ЈОРДАНУ ИЛИ НЕКОЈ ПРИВАТНОЈ АРМИЈИ

Америчка војска у близини базе Ет-Танф

  • Ет-Танф је у средишту „зоне безбједности“ од 55 квадратних километара коју су Американци прогласили на саставку сиријско-јорданско-ирачке границе

ДАМАСК је затражио од Сједињених Држава да са територије Сирије повуку све своје војнике „до посљедњег“ и да затворе војну базу Ет-Танф.

Упирање прстом у ту базу није нимало случајно.

Једна изјава државног секретара САД, Мајка Помпеа, садржавала је јасну алузију да ће је Пентагон задржати и користити заједно са армијом Јордана.

Према руским војним обавјештајним изворима, Вашингтон има и комбинацију са препуштањем те базе Турској или „некој приватној војној компанији“. У оба случаја, америчка авијација, која је распоређена по аеродромима у оближњим арапским земљама, не би дозвољавала сиријској армији да на над њом поврати контролу.

Русија поводом Ет-Танфа подржава државни и војни врх Сирије.

Дамаск ће – како је открио неименовани високи функционер владајуће партије Баас – наредних недјеља и мјесеци чинити све што је у њеној моћи и да Американци напусте ту базу и појас уз јужну државну границу, гдје се база налази, буде очишћен од терориста и побуњеника који су под америчким кишобраном.

Помпео је, иначе, изговорио и да САД желе да заштите Јордан (база је на сиријској територији уз саму границу) и избјеглице у оближњем логору Рукбан.

У Дамаску су одлучни: Ет-Танф мора бити ликвидиран, а све стране трупе које нису у Сирији по позиву њене владе – напустити државну територију.

Познати руски генерал Владимир Шаманов, који је сада предсједник комитета Државне Думе за одбрану, процјењује да ће Пентагон највјероватније „конзервирати базу“ Ет-Танф и оставити мали војнички контигент да је чува или чување повјерити некој приватној војној компанији.

„Американци у сличним ситуацијама – наглашава Шаманов – ријетко кад одлазе потпуно и одједном. Повјеравање базе приватној армији неће формално бити кршење Трамповог обећања о повлачењу из Сирије јер америчке приватне војске формално нису у саставу оружаних снага САД“.

Американци су – додуше, засад незванично – понудили да о судбини Ет-Танфа и територије око њега преговарају САД, Јордан и Русија.

Под америчком заштитом у околини Ет-Танфа дјелује побуњеничка формација Џејш Магавир ас-Саура која је већ објавила да ће бранити и базу и Рукбан. У њеном саставу је много бивших бораца Исламске државе.

Ет-Танф је у средишту „зоне безбједности“ од 55 квадратних километара коју су Американци прогласили на саставку сиријско-јорданско-ирачке границе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар