Glavno Svijet

Darmanović: Vrh Srbije i izazivaju tenzije i političku nestabilnost u Crnoj Gori

ĐUKANOVIĆEVV MINISTAR O SRPSKIM INTERESIMA GOVORI KAO O „NAVODNOM UGROŽENIM“

Srđan Darmanović (desno)

  • Nije, naravno, propustio priliku da pomene Slobodana Miloševića. Učinio je to ovako: „Otrovni naslovi i bombastične naslovnice režimskih medija u Srbiji prevazišli sve do sada viđeno, rekao bih da ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore
  • Podsjetio na izjavu patrijarha Irineja „da se sada stvara nova crnogorska nacija“ i kazao da to znači da SPC o crnogorskoj naciji misli ono što je uvijek mislila i govorila: „Da je ta nacija izmišljena, nepostojeća i vještačka, da ne koristim one druge nezgodnije termine kojima Crnogorce čašćava mitropolit crnogorsko-primorski

ŠEF montenegro-diplomatije Srđan Darmanović ocenio je danas da srpski državni vrh sa medijima koje kontroliše pokušava da izazove političku nestabilnost u Crnoj Gori.

„Srpski državni vrh sa medijima koje kontroliše, potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori koristi priliku da stvara ili podiže tenzije u Crnoj Gori, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost, ali i skretao pažnju sopstvene javnosti sa unutrašnjih problema, afera i neriješenih pitanja“, rekao je on u parlamentu odgovarajući na pitanja poslanika.

Darmanović je dodao da posebnu ulogu imaju režimski mediji u Srbiji.

„Čiji su otrovni naslovi i bombastične naslovnice prevazišli sve do sada viđeno, rekao bih da ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore“, rekao je Darmanović.

Kazao je da su se dan nakon što se predsjednik Milo Đukanović obraćao javnosti povodom dvije godine mandata, sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej da razgovaraju.

„Dakle, šef države i poglavar druge zemlje i da se obrate novinarima. O čemu? O Srbiji? Ne, o Crnoj Gori, i da o toj susjednoj suverenoj zemlji kažu štošta što ne bi nikako trebalo biti njihov posao. Kako mi to treba da shvatimo? Kao nemiješanje u unutrašnje stvari?“, rekao je ministar spoljnih poslova.

On je podsjetio i na izjave patrijarha Irineja „da se sada stvara nova crnogorska nacija“, te kazao da se to može shvatiti da SPC o crnogorskoj naciji misli ono što je uvijek mislila i govorila.

„Da je ta nacija izmišljena, nepostojeća i veštačka, da ne koristim one druge nezgodnije termine kojima Crnogorce čašćava mitropolit crnogorsko-primorski“, kazao je Darmanović.

Darmanović je ocijenio da se brojne izjave srpskih zvaničnika ne mogu shvatiti drugačije nego kao miješanje u unutrašnje stvari, i podsjetio na poruke šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da su tenzije u Crnoj Gori skoro dovele do bratoubilačkog rata, te ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Crna Gora izvor nestabilnosti u regionu.

Darmanović je dodao da je u pitanju nastojanje da se izazivanjem tenzija utiče na dešavanja u Crnoj Gori, posebno u susret izborima u Crnoj Gori.

Naveo je i da daju jasnu i vrlo glasnu podršku protestima koje je organizovala SPC. „Kako mi to da shvatimo? Kao prijateljski čin i dobrosusjedsku politiku?„, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, stvoren je politički teatar u vezi sa otvaranjem granica i mogućnosti ulaska u Crnu Goru.

Darmanović je rekao da u Crnu Goru mogu ući državljani onih država koje imaju manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika i dodao da očekuje da bi Srbija na taj nivo mogla da dođe u naredne dvije ili tri nedjelje.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar