Главно Свијет

Дел Понте у Тирани: Харадинај не смије бити премијер, Косово не може да буде држава

ПРИЛИКОМ ПРОМОВИСАЊА СВОЈЕ КЊИГЕ О СИРИЈИ НАГЛАСИЛА ДА КОСОВО „НЕ ИСПУЊАВА УСЛОВЕ“

БИВША главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је у Тирани да Рамуш Харадинај не заслужује да обавља ту функцију и да Косово не може бити држава.

Дел Понтеова је објаснила да је предсједник владе Косова Харадинај у првостепеном поступку осуђен у Хашком трибуналу за ратне злочине, док Косово не испуњава услове да буде држава.

У изјави за албанску ТВ Ora news, Дел Понте је на маргинама представљања њене књиге о рату у Сирији изјавила да још увијек има много посла да се уради у погледу кажњавања ратних злочина у бившој Југославији.

Она је довела под знак питања и постојање Косова као државе и казала да није праведно то што је косовски  Харадинај на премијерском положају.

„Мислим, Харадинај не заслужује функцију на којој се налази данас. Осуђен је од стране Хашког трибунала, али га је на жалост Апелациони суд ослободио. Ја тада више нисам била главни тужилац. Тешко је видјети то да он првостепено буде кажњен, а да је Косово сада једна ванредна ствар“, казала је он.

Хашки трибунал није осудио, већ је два пута ослободио Харадинаја.

Послије првог суђења Харадинај је ослобођен оптужби за злочине на Косову током 2008. године, послије чега је Апелационо вијеће такву пресуду поништило и наложило ново суђење, али је он и у поновљеном процесу ослобођен.

Дел Понте сматра да је Косово имало „привилегију“ да буде признато као држава, што је по њеном мишљењу, „било прилично преурањено“ и због чега је за њу „Косово још увијек под знаком питања“.

Она је говорила и о Жутој кући о којој је писала у својој књизи „Лов, ја и ратни злочинци“ и указала да је тужилаштво „покушало да води истрагу, али да то нису могли да ураде“.

На основу навода у њеној књизи и истраге на терену, бивши швајцарски сенатор у Савјету Европе Дик Марти је сачинио извјештај који је представљен Савјету Европе и прихваћен као званичан документ Савјета.

Тај извјештај послужио је као основа за истрагу коју је водио амерички тужилац Клин Вилијамсон, који је у јулу 2014. саопштио да је дошао до неоспорних доказа за подизање оптужнице за злочине против појединих бивших руководилаца ОВК, али да није било доказа о трговини органима.

Суд је надлежан за „злочине започете или почињене на Косову“ од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар