Glavno Svijet

Demonstranti u Hongkongu dižu barikade i traže uklanjanje pametnih sijalica

TVRDE DA TE SIJALICE KRIJU KAMERE KOJE ČAK I „PREPOZNAJU LICA“
  • Nakon šetnje kroz kvart Kvun Tong, hiljade demonstranata, od kojih su mnogi nosili gas maske i kacige, blokirala je policija za rasturanje demonstracija. Uslijedio je pravi mali `rat`

RADIKALNI demonstranti, koji su prethodno podigli barikadu u jednoj ulici Hongkonga, sukobili su se sa policijom.

Dogodilo se to u kvartu Kvun Tong, u istočnom dijelu Hongkonga, gdje je policija da bi rastjerala demontrante upotrebila suzavac.

Najmanje jedan demonstrant je uhapšen.

Nakon šetnje kroz kvart hiljade demonstrante, od kojih su mnogi nosili gas maske i kacige, blokirala je policija za rasturanje demonstracija nedaleko od policijske stanice Ngau Tau Kok.

Demonstranti su jednu ulicu prepriječili barikadom od plastike upućujući uvrede policiji koju optužuju za nasilje.

Uslijedio je pravi mali „rat“.

Poslije više nedjelja uglavnom mirnih demonstracija protesti su krajem jula i početkom avgusta prerasli u sukobe radikalnih demonstranata i snaga bezbjednosti. Demonstranti su gađali policiju ciglama ili kamenjem a policija je masovno koristila suzavac ili gumene metke.

Demonstranti su danas tražili i uklanjanje pametnih svjetiljki postavljenih u kvartu Kovlun zbog straha da bi mogle da imaju tehnološki napredne kamere i softver za prepoznavanje lica koje mogu da koriste kineske vlasti za nadzor.

Oni su isekli jednu od tih svjetiljki uz glasno odobravanje okupljenih.

Vlada u Honkongu je saopštila da pametne svjetiljke samo prikupljaju podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.

Ova bivša britanska kolonija od juna prolazi kroz najtežu političku krizu sa svakodnevnim demonstracijama, od 1997. godine kada je Britanija predala Kini.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar