Главно РС и матица

Ђурић: Србија не прихвата захтев Квинте да престане да лобира против „Косова“

„ЗАШТО НИСУ ПОЗВАЛИ ПРИШТИНУ ДА НЕ РАДИ НА УЧЛАЊИВАЊУ У МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ“
  • Не може бити вештачке уравниловке јер није исто када се неко брани од противправног чланства у међународним организацијама и када неко крши ЦЕФТА споразум и међународне уговоре
  • „Саопштење земаља Квинте појавило се само неколико сати након што је председник Вучић казао како ће наступити тешке недеље и месеци по питању КиМ

СРБИЈА ће наставити и даље да се руководи сопственим интересима, рекао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поводом саопштења Квинте и истакао да се не могу у исту раван стављати они који крше ЦЕФТА споразум и они који се бране од противправног чланства дијела своје територије у међународним организацијама.

„Не може бити вештачке уравниловке јер није исто када се неко брани од противправног чланства у међународним организацијама и када неко крши ЦЕФТА споразум и међународне уговоре“, рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре.

Ђурић је рекао да у најновијем саопштењу Квинте за Србију постоји неколико спорних ствари, прије свега кад је ријеч о позиву на наставак дијалога, али и то што се јасно види какав исход желе земље Квинте, каквом ће исходу тежити и какав ће притисак вршити.

„Да, дијалог треба да се настави када таксе буду укинуте, али је јасна тенденција да се направи нека врста вештачке уравниловке, да се на вештачки начин изједначи настојање Приштине да кроз кршење ЦЕФТА споразума увођењем антицивилизацијских такси и међународних обавеза, слободе протока људи и капитала, са понашањем на које је Србија натерана, јер спречавање чланства Косова у међународним институцијама изазвано агресивним спољнополитичким понашањем Приштине у којем су имали подршку и земаља које су издале ово саопштење“, рекао је Ђурић.

Казао је да са једне стране постоји јасно кршење Цефте, а са друге противправно настојање Приштине да се учлани у организације, противно Повељи УН.

„Исто је кад бацате под ноге међународно право и када се залажете да у складу са правилима УН и сопствениом уставом и резолуцијом 1244 спречите некога да мимо процеса дијалога постигне признање независности?“, иронично је упитао Ђурић.

Он је навео да није Србија та која је иницирала чланство у Интерполу и Унеско и онда наставила са кампањом отимања српске баштине.

„Ни по чему Приштина нема право да тражи чланство у међународним организацијама“, рекао је Ђурић и поновио да је ван права оно што Приштина ради.

Земље Квинте позвале су данас Приштину и Београд да што прије обнове дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Ђурић је оцијенио да то што државе Квинте траже од Србије да престане да лобира за очување свог територијалног интегритета, а да, с друге стране, не траже од Приштине да обустави кандидовање тзв. Косова у бројним међународним организацијама јасно показује који је жељени исход рјешавања косовског питања тих држава – прихватање независности тзв. Косова без отпора.

Каже да је Србија примила к знању саопштење Квинте, али да ће своју унутрашњу и спољну политику, када је ријеч о КиМ, наставити да води у складу са сопственим интересима.

С друге стране, истакао је Ђурић, Србија ради и на терену у интересу српског народа на КиМ, али и других, било да су Горанци, Роми, додајући да ће држава удвостручити средстава за помоћ на КиМ, која је већ у склопу Инвестицоног плана.

Каже да се тренутно на КиМ изводи око 150 пројеката који се тичу изградње или обнове школа, путева, јавних институција, помоћи привредним субјектима, пољопривредницима…

„Наш одговор ће бити додатна подршка Србима, рационалан однос између Београда и Приштине, да се поштују основне норме, међународна права и да се не крши нешто што је договорено пре 13 година“, рекао је Ђурић и поновио да није исто када се неко брани од противправног чланства у међународним организацијама, супротно Резолуцији 1244 и када неко крши Цефта споразум, те да ту не може бити знака једнакости.

Ђурић је примјетио да је само неколико сати након што је предсједник Србије Алексаднар Вучић казао како ће наступити тешке недјеље и мјесеци по питању КиМ стигло саопштење земаља Квинте.

„Наш народ не треба да брине, јер брига државе неће бити мања. Константан раст српске економије и српских институција допринеће да њихов живот буде извеснији, а српска дипломатска активност ће се наставити и са онима који нису на истој страни као ми, и са онима који јесу. Наставићемо јачање позиције Србије како бисмо могли да кажемо да имамо задовољавајуће резултате на КиМ“, закључио је Ђурић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар