Glavno Federacija/BiH

Dodik: Ako muslimani hoće `republiku BiH` – neka je prave od svojih 5 kantona – od Srpske ni pedalj

UPOZORIO DA DEKLARACIJA SDA UGROŽAVA STABILNOST U CIJELOM REGIONU

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Programska deklaracija SDA, koja predviđa uspostavljanje „republike BiH“ i ukidanje entiteta, ugrožava stabilnost u cijelom regionu.

Dodik je poručio da nikakva „republika BiH“ nije moguća i da muslimani, ako hoće da je prave, to mogu na učine, kako kaže, „na svojih pet kantona kojima upravljaju“, te da ne mogu da računaju ni na jedan pedalj Republike Srpske.

„Pokušavam da okupim sve političke partije vlasti i opozicije da napravimo zajednički pristup da se odbaci bilo kakva mogućnost da se pravi bilo kakva zajednička vlast na nivou BiH“, rekao je Dodik za Televiziju „Pink“.

Delegati Kongresa Stranke demokratske akcije u subotu su usvojili programsku deklaraciju, u kojoj se navodi da je dugoročni cilj SDA usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Ova deklaracija naišla je na brojne osude u Bosni i Hercegovin

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar