Главно Федерација/БиХ

Додик: Грдно се варају они који мисле да ће уставним промјенама бити легализовано отимање надлежности РС

„ПРВО СЕ ТРЕБА ВРАТИТИ ИЗВОРНОМ ДЕЈТОНУ И УСТАВУ БиХ ПА ТЕК ОНДА РАЗГОВАРАТИ О ПРОМЈЕНАМА“
  • Нелсона (Ерика, амбасадора САД у БиХ) познајем довољно да закључим да није мислио да они треба да спроведу тај процес, него да то искључиво треба да урадимо ми у БиХ. То је наша ствар
  • БиХ не може да добије надлежности као што су одбрана, безбједност, финансије, нити било шта што није имала у досадашњем Уставу
  • Високи представник није имао никаква права да то ради. То је међународна манипулација у вези са бонским овлаштењима, али доћи ће то вријеме када ћемо та питања размотрити. Надам се да ће бар један од тих међународних криминалаца у лику високог представника бити жив када буду створени услови да се против њих води кривични поступак за кршење међународног права

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да се прво треба вратити изворним Дејтону и Уставу, па тек онда вршити одређене промјене, али искључиво унутар БиХ без уплитања међународне заједнице.

„Имајући у виду карактер БиХ, за покретање свих процедура треба постићи сагласност оба ентитета у којем правцу ће се кретати те процедуре“, рекао је за Телевизију „Н1“.

Он је навео да захтјев за уставне промјене у БиХ није нимало лак, те да је неуспјелих покушаја било и раније.

„Имате Американце који су то покретали на различите начине у различитим тренуцима, чак и у оквиру бутмирског процеса. Овдје се појавио замјеник државног секретара који је моделирао тај процес и видјели смо да то није било успјешно са становишта очекивања управо тих реформи које су водили странци“, подсјетио је Додик.

У вези са изјавом америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, Додик наглашава да треба одбацити било какво мијешање или моделирање уставних процеса од странаца.

Нелсона познајем довољно да закључим да није мислио да они треба да спроведу тај процес, него да то искључиво треба да урадимо ми у БиХ. То је наша ствар. Постоји Устав БиХ и он је такав какав је. Није донесен у БиХ, него је дио међународног права, дио мировног концепта и видјели смо и да амбасадор најављује да треба промијенити и Дејтонски споразум“, рекао је Додик.

Он наводи да је то опсежна прича, те да су сви процеси могући, али да су немогуће промјене у смислу преношења надлежности са ентитетских на заједнички ниво.

Они који мисле да ти процеси могу да иду у правцу легализације отимачине високог представника и његовог насиља које је чинио намећући рјешења, отимајући од ентитета надлежности и преносећи то на заједнички ниво, грдно се варају“, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да БиХ не може да добије надлежности као што су одбрана, безбједност, финансије, нити било шта што није имала у досадашњем Уставу.

Ми смо у накарадној ситуацији у којој је Устав дао надлежности једном нивоу, а оне се упражњавају на неком другом нивоу путем закона, чиме се директно крши Устав“, нагласио је Додик.

Он је рекао да те накарадности треба ријешити на начин да се крене од базичног Устава који постоји, те да се не смије олако дозволити да се уђе у легализацију.

Додик је рекао и да се у БиХ примарно крши Устав, као највиши акт, те да га је требало, прије свега, спроводити, па тек онда мијењати.

„Не мијењати га одлукама високог представника и одлукама Уставног суда БиХ, који су креирали нову уставну праксу, потпуно нелегитимну. Високи представник није имао никаква права да то ради. То је међународна манипулација у вези са бонским овлаштењима, али доћи ће то вријеме када ћемо та питања размотрити. Надам се да ће бар један од тих међународних криминалаца у лику високог представника бити жив када буду створени услови да се против њих води кривични поступак за кршење међународног права“, рекао је Додик.

Он сматра да у контексту измјена уставног поретка треба посматрати и одлуке међународних судова /Пилав, Зорнић и Сејдић и Финци против БиХ/.

То неће бити могуће, јер нема сагласности за то. Како је могуће да узмете и да нам наметнете многа питања као што је Суд, Тужилаштво, Сипа, Обавјештајна агенција, промијените систем финансирања у БиХ без сагласности ентитета, а да очекујете да се ми усагласимо са тим“, наглашава Додик.

Он је рекао да Српска трпи, те да је убијеђен да то није одрживо.

Додик је подсјетио да је у Уставу БиХ наведено да је БиХ састављена од два ентитета, три конститутивна народа и грађана који у њој живе, али да су примарно конститутивни народи добили та права репрезентативности.

„Не мислим ја да је сретна та одлука за БиХ коју је донио међународни суд. Он је био мотивисан одређеним процесима да је ентитетизација у БиХ настојање да се развали позиција конститутивних народа и у том погледу је донио одлуку. Имате два издвојена мишљења која јасно говоре о томе“, рекао је Додик.

Он је поновио да Устав треба мијењати унутар БиХ, те да је Српска спремна за то, али не и за мијењање базичних позиција.

Додик: Нећемо поштовати одлуке власти Унско-санског кантона

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска неће поштовати одлуку власти Унско-санског кантона (УСК) о забрани превоза миграната у овај кантон.

„Мигранти који пролазе кроз територију Републике Српске биће довезени до крајње тачке /на границу са УСК/ и ту ће им бити речено да им је тамо пут“, рекао је Додик за Телевизију Н1.

Одговарајући на питање шта ће бити са мигрантима након што је јуче Оперативна група УСК-а донијела одлуку о забрани превоза миграната у тај кантон и унутар њега, те чињенице да у овај кантон седмично улази око 300 миграната из Републике Српске, Додик је нагласио да је политика Републике Српске по питању миграната позната.

„Евидентирањем путем дојаве грађана полиција зна се гдје се они налазе и којим рутама се крећу. Мигранти се не могу слободно кретати кроз територију Републике Српске и, успут, чинити евентуално кривична дјела и вршити притисак на становништво“, истакао је Додик.

Он је појаснио да су предузете одређене мјере у оквиру којих се мигранти из Бијељине превозе на мјесто које желе, а то је најчешће Унско-сански кантон.

Према његовим ријечима, реаговање становништва Српске на овакве мјере је одлично.

Ја разумијем људе у Унско-санском кантону, али нећемо престати са праксом да мигранте окупимо и пребацимо гдје желе изван Републике Српске, али код нас неће бити сабирних центара“, поручио је Додик.

Он је поставио питање шта би било да је Република Српска увела забрану да из овог кантона и Федерације БиХ не може ући у Српску. „Па, цијели свијет би се дигао око тога“, констатовао је Додик.

Оперативна група Унско-санског кантона задужила је Управу полиције кантоналног МУП-а да на улазима на подручје кантона постави сталне пунктове и спријечи додатни прилив миграната.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар