Главно Федерација/БиХ

Додик и Цвијановић на међународном економском форуму у Санкт Петербургу

УПОЗНАЋЕ ГА И СА ОДЛУКОМ ДА СЕ ПОЛИЦИЈА РС ОЈАЧА ТРАНСПОРТНИМ ХЕЛИКОПТЕРИМА
  • Милорад ДОДИК: Са Сергејом Лавровом ћу разговарати о регионалним и глобалним питањима и упознаћу га са проблемом формирања власти на нивоу БиХ који интересује све осим Сарајева
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ у Санкт Петербургу ће разговарати и са шефом катарске дипломатије о билатералним односима БиХ и Катара: „Катар располаже великим развојним фондом, а БиХ до сада то није користила

У САНКТ Петербургу сутра почиње Економски форум на којем ће учествовати више од 1500 руских и међународних компанија из области финансија, информационих технологија, пољопривреде и рударства.

Форуму ће присуствовати предсједница Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је за РТРС рекао да ће на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разговарати о регионалним и глобалним питањима и да ће га упознати о проблему формирању власти на нивоу БиХ, који, како је рекао, интересује све осим Сарајева.

– Разговараћемо и о проблемима у региону и чињеници да неки са запада страше јавност о наводном негативном утицају Русије, који се заправо нигђе не препознаје – рекао је Додик.

Он је навео да ће Лаврова обавијестити и о томе да је Република Српска донијела одлуку да ојача Полицију у погледу набавке одређеног броја хеликоптера за транспорт.

Додик је истакао да ће шефа руске дипломатије информисати и о динамици радова на градњи Руско-српског храма у Бањалуци.

– Обавијестићу га да радови на изградњи Руско-српског храма теку добро, према плану, и да је Влада Српске подржала изградњу храма са износом од 10 милиона на годишњем нивоу – рекао је он.

Додик је нагласио да је Лавров дугогодишњи пријатељ Републике Српске, један од најважнијих дипломата у свијету, који савршено познаје детаље ситуације у Републици Српској и БиХ и региону.

– Сваки сусрет је значајна прилика да се осврнемо на нашу сарадњу и питања која су била на дневном реду нашег посљедњег састанка у Бањалуци крајем прошле године – истакао је Додик и додао да је Русија важан партнер Српске.

Он је нагласио да Лавров подржава Републику Српску, Дејтонски споразум, стабилност БиХ и читавог региона.

Предсједавајући Предсједништва БиХ у Санкт Петербургу ће разговарати и са шефом катарске дипломатије о билатералним односима БиХ и Катара.

– Катар располаже великим развојним фондом, а БиХ до сада то није користила – рекао је он.

Када је ријеч о састанку са представницима компаније Гаспром, Додик је рекао да ће тај састанак бити посвећен теми одвајања крака руског гасовода Турски ток за Републику Српску.

Он је истакао да је данас разговарао са представницима руских банака.

(РТРС)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар