Главно Федерација/БиХ

Додик и Примаков: Постоје претпоставке да односи БиХ и Русије буду још бољи

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ РУСКЕ ХУМАНИТАРНЕ МИСИЈЕ

ОДНОСИ БиХ и Руске Федерације су добри, констатовано је на састанку предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и посланика Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и предсједника Руске хуманитарне мисије Јевгенија Примакова, који је одржан данас у Бањалуци.

Додик и Примаков су се усагласили да су односи двије државе добри, као што су добре и претпоставке да се та сарадња унапређује у свим областима.

Привредна сарадња је свакако једна од тих области за чије интензивирање влада обострани интерес.

Наглашено је и да је та сарадња посебно добра са Републиком Српском, у коју је Руска Федерација ушла са значајним инвестицијама, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Додик и Примаков су разговарали и о актуелним политичким питањима у БиХ, с нагласком на формирању власти на нивоу БиХ,  али и европским интеграцијама за које је у БиХ постигнут консензус.

СУСРЕТУ ПРИСУСТВОВАО И АМБАСАДОР РУСИЈЕ У БиХ ПЕТАР ИВАНЦОВ

Чубриловић и Примаков: Русија и Српска имају чврсте привредне, историјске и институционалне везе

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је, у Бањалуци, разговарао са депутатом Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и чланом Комитета за међународне односе Јевгенијем А. Примаковом о могућностима унапређења привредне, научне, културне и међупарламентарне сарадње између Руске Федерације и Републике Српске.

На састанку, којем је присуствовао амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Петар Иванцов, истакнуто је да Руска Федерација и Република Српска имају чврсте привредне, историјске и институционалне везе, те да је неопходно даље радити на интензивирању економске, парламентарне, образовне и културне сарадње.

Чубриловић је истакао да Народна скупштина Републике Српске има пријатељску сарадњу са Законодавном скупштином Санкт Петербурга, у складу са Протоколом о сарадњи између два парламента, те да је након посјете предсједнице Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентине Матвијенко, међупарламентарна сарадња подигнута на виши ниво, што је од посебног значаја за Народну скупштину Републике Српске.

Предсједник Чубриловић захвалио се Руској Федерацији на објективном приступу и подршци политици дијалога и помирења у Босни и Херцеговини и региону, истакавши да је Руска Федерација показала да поштује Дејтонски мировни споразум и друге међународне акте.

Саговорници су размијенили мишљење и о процесу формирања власти у заједничким институцијама БиХ. Предсједник Чубриловић је истакао да је очигледно да одређене политичке странке из Сарајева свјесно блокирају формирање Савјета министара БиХ, чиме наносе штету цијелој земљи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар