Главно Федерација/БиХ

Додик Макрону: Нотр Дам треба обновити као што су Срби обновили Хиландар

ФРАНЦУСКОМ НАРОДУ И ШЕФУ ДРЖАВЕ ИЗРАЗИО „НАЈДУБЉЕ ЖАЉЕЊЕ“
  • „Наш заједнички европски дом, јединствен и утемељен на хришћанским вриједностима, како у прошлости тако и у будућности морају да обиљежавају монументални симболи какви су Нотр Дам и Хиландар. Док је њих биће и нас“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је предсједнику Француске Емануелу Макрону и француском народу најдубље жаљење због трагедије која се догодила са катедралом Нотр Дам и изразио наду да ће ремек дјело готичке умјетности бити обновљено као што је то великим дијелом учињено након што је изгорио бисер српске духовности Хиландар на Светој гори.

„То ремек дјело готичке умјетности један је од најважнијих симбола европске културе и представља прворазредну вриједност, не само за француски народ већ и све нас којима је стало до хришћанског насљеђа које је темељ нашег идентитета“, истакао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да се српски народ у својој историји много пута суочио са страшним разарањима својих светиња, када је током ужасног погрома пострадало више православних цркава и манастира на Косову и Метохији, али је и изгорио бисер српске духовности манастир Хиландар на Светој гори, саопштено је из Предсједништва БиХ.

„Хиландар је, као и величанствена катедрала Нотр Дам грађен стотинама година, од 12. до 14. вијека, а прогутао га је пожар у једном дану. Ипак, огромним напорима цијелог српског народа и његових пријатеља од тада до данас је великим дијелом обновљен“, нагласио је Додик.

Он је изразио наду да ће се то убрзо догодити и са велелепним париским храмом посвећеном Богородици Марији.

„Наш заједнички европски дом, јединствен и утемељен на хришћанским вриједностима, како у прошлости тако и у будућности морају да обиљежавају монументални симболи какви су Нотр Дам и Хиландар. Док је њих биће и нас“, истакао је Додик.

Пожар у чувеној катедрали избио је синоћ око 19.00 часова. Вјерује се да су пожар проузроковали радови на реновирању катедрале, а усљед пожара дошло је до урушавања торња и часовника на објекту.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар