Главно Федерација/БиХ

Додик: „Програм реформи БиХ“ није тајна – многи у опозицији га имају јер сам им га ја послао

„МОЖЕ ПИК ДА САОПШТАВА ШТА ХОЋЕ, АЛИ МИГРАНТСКИХ ЦЕНТАРА У СРПСКОЈ НЕЋЕ БИТИ“
  • Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић изјавио да су их посјетили представници британске амбасаде у БиХ и да су добили обећање да ће земље чланице ПИК-а 5. децембра разматрати питање мигрантске кризе, те да ће бити формирани центри на територији Федерације БиХ и Републике Српске

МИЛОРАД Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да документ Програм реформи БиХ није никаква тајна и да многи важни људи из опозиције имају тај документ јер им га је, како каже, он послао.

Он је то рекао данас у Бањалуци на скупу под називом Дијалошка платформа: „Улога образовања у развоју друштвене кохезије“.

Додик је такође рекао да чињеница да у Европској унији постоје земље које не дају сагласност за њено проширење доводи у питање опредјељење и политику Европске комисије да се настави са тим процесом.

Додик је истакао да треба сагледати шта значе најаве да ће бити мијењане процедуре у вези са приступањем ЕУ.

„Ми те процедуре не доносимо, нити на њих можемо да утичемо, али оне су још непознате. Приједлог Француске говори о томе да треба мијењати брзину и тај процес учинити реверзибилним, што значи да можете да дођете до уласка у ЕУ и да једна земља каже морате се вратити на почетак“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, говорећи о томе која су очекивања од новог сазива Европске комисије у погледу европске интеграције балканских земаља.

Према његовим ријечима, чињенице указују да данас 16 од 28 земаља чланица ЕУ не би могло да прође процедуру коју ЕУ захтијева од кандидата за чланство.

„Ми смо дошли до краја тог процеса и пролазимо најжешћу и најригорознију процедуру. Они који су раније ушли у ЕУ то нису пролазили и данас не могу чак да испуне оно што ЕУ тражи од нас“, каже Додик.

Он је додао да БиХ треба да настави европске интеграције, али да би било добро да буде анализирано колико је то корисно и да кретање на том путу прилагоди својим потребама, а не само пројекцијама и плановима које јој намећу са стране.

„Залажем се за то да Република Српска, Федерација БиХ и заједнички ниво развију капацитете који ће више рачуна водити о нама. Мораћемо да се више оспособимо за дијалог“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће нова администрација ЕУ бити суочена са озбиљним унутрашњим изазовима и да ће Брегзит бити главна тема првих година рада нове Европске комисије.

Рекао је такође да Савјет за спровођење мира (ПИК) не може да доноси одлуке у вези са мигрантском кризом у БиХ и поновио да у Републици Српској неће бити мигрантских центара.

„Постоји одлука власти у Републици Српској да на њеној територији неће бити прављени центри за мигранте у Српској и тако ће и бити“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић изјавио је јуче да су их посјетили представници британске Амбасаде у БиХ и да су добили обећање да ће земље чланице ПИК-а 5. децембра разматрати питање мигрантске кризе, те да ће бити формирани центри на територији Федерације БиХ и Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар