Главно Федерација/БиХ

Додик: Са Медведевом о гасификацији Српске и о политичкој ситуацији

„ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКЕ СУ СА РУКОВОДСТВОМ ГАСПРОМА ВЕЋ ДОГОВОРИЛИ НЕКЕ АРАНЖМАНЕ“
  • „Упознаћу га са политичком ситуацијом у Републици Српској и проблемима који су настали у вези са неформирањем власти у БиХ“

СРПСКИ члан Предсjедништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће данас у Београду са руским премијером Дмитријем Медведевим разговарати о пројекту гасификације Републике Српске, али и о политичкој ситуацији у Српској у вези са неформирањем власти на нивоу БиХ.

Додик је рекао новинарима на батајничком аеродрому, уочи почетка војне вјежбе „Слобода 2019″, да ће са Медведевим разговарати и о другим видовима сарадње.

„Република Српска има намjеру да се придружи гасоводу `Турски ток`. То зависи од тога када ће гасовод да стигне у Србију, онда ће, наравно, да крене и у Српску“, рекао је Додик.

Он је навео да су представници Републике Српске са руководством „Гаспрома“ раније договорили одређене аранжмане, о чему ће, такође, данас разговарати с Медведевим.

Српски члан Предсjедништва БиХ је напоменуо да ће са руским премијером разговарати и о другим видовима сарадње, укључујући и економску.

„Упознаћу га са политичком ситуацијом у Републици Српској и проблемима који су настали у вези са неформирањем власти у БиХ“, рекао је Додик, који ће са Медведевим разговарати и о ситуацији у Руској Федерацији, те плановима Русије за економску и сваку другу сарадњу.

Додик је рекао да је чињеница да Србија и Русија већ дуже врijеме имају одличну сарадњу, која је важна и са становишта Косова и Метохије.

„Позиција Русије се показала као неутрална. Они подржавају локалне структуре власти и не мijешају се у унутрашња питања, имају своје војно-политичке приоритете и Русија није признала Косово“, рекао је Додик.

Говорећи о БиХ, Додик је поновио да Русија стоји иза Дејтонског мировног споразума и да је њена позиција око тога више пута јасно саопштена и доказана кроз дужи временски период.

Додик је напоменуо да Москва има јасан став и у оквиру УН, те да се захваљујући Русији у Савjету безбједности може чути и став Републике Српске.

„Захваљујући Русији има прилике да се чује и наша страна, јер високи представник у БиХ годинама долази и манипулише, најчешће ситуацијом у Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да ће крајем овог или почетком сqедећег мjесеца бити одржана сjедница Савjета безбjедности УН о ситуацији у БиХ.

„Ми се припремамо да напишемо извjештај, који ћемо, као и до сада, да доставимо пре свега нашем пријатељу, руском амабасадору у БиХ Петру Иванцову“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар