Glavno Federacija/BiH

Dodik: Srpska i BiH žele priključenje Turskom toku – naglasiću to na Peterburškom ekonomskom forumu

„RUSKOJ GAZETI“ REKAO: „ZA NAS JE JAKO VAŽNO DA OBNOVIMO PREGOVORE O PRIKLJUČENJU“

BOSNA i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, zainteresovane su za ruski gas i priključenje projektu gasovoda Turski tok, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je uočio posjete Petrburškom međunarodnom ekonomskom forumu, za Rusku gazetu“ rekao da je glavni cilj posjete tom forumu da se istakne zainteresovanost za ruski gas i obezbijede uvjerenja za uključenje u taj projekat Republike Srpske, odnosno BiH.

On je podsjetio da redovno posjećuje Petrburški međunarodni ekonomski forum i da ga smatra jednim od najvažnijih na svijetu sa ekonomske i političke tačke gledišta, posebno zbog toga što se taj masovni događaj održava pod patronatom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Petrburški međunarodni ekonomski forum daje odličnu priliku za upoznavanje sa dostignućima ruske ekonomije. Zbog toga je za Republiku Srpsku važno da se predstavi u Sankt Peterburgu“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su ključni dogovori sa Rusijom o učešću ruskih kompanija u projektima u Republici Srpskoj bili zaključeni upravo na forumu u Peterburgu.

Za nas je jako važno obnoviti pregovore o mogućem priključenju Republike projektu Turski tok“, naglasio je Dodik.

Glavna dešavanja na forumu u Peterburgu ove godine biće od 6. do 8. juna u kongresno-izložbenom centru Ekspoforum“.

Petrburški međunarodni ekonomski forum je godišnji događaj u svijetu ekonomije i biznisa koji se održava od 1997. godine, a od 2006. godine je pod patronatom i sa učešćem ruskog predsjednika.

Forum je postao vodeća svjetska platforma za razgovor predstavnika biznisa, razmatranje ključnih ekonomskih pitanja koji stoje pred Rusijom, tržištima u razvoju u cijelom svijetu.

Dodik je 2. maja boravio u radnoj posjeti Ankari, gdje je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, rekao da se BiH zalaže za pristupanje projektu gasovoda Turski tok.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar