Glavno Federacija/BiH

Dodik: Sve odluke Petriča, Ešdauna i drugih visokih predstavnika pravno su ništavne

PALMERU: „DEJTON` JE MEĐUNARODNI UGOVOR I MOGU GA MIJENJATI SAMO DVA ENTITETA I TRI NARODA
  • „Sudbina BiH zavisi od toga da li ćemo se vratiti na izvorni tekst Dejtonskog sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane
  • Za promjenu Dejtona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali da vrše pritisak i uslovljavaju ljude. To su bili neregularni uslovi za izražavanje političke volje

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče za Glas Srpske, komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, da je Dejtonski sporazum podložan izmjenama, da je taj sporazum međunarodni ugovor i da se ne može mijenjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče da to urade.

– Promjene Dejtonskog sporazuma su dakle regulisane i apsolutno je kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, a to je da su rušili Dejtonski sporazum. Oni jednostavno iz navike pokušavaju da zadrže takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga da li ćemo se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane – rekao je Dodik.

Na pitanje da li Narodna skupština Republike Srpske može ratifikovati Dejtonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

– Narodna skupština predstavlja Republiku Srpsku. RS je strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma pa prema tome i Aneksa četiri, koji se zove Ustav BiH. Narodna skupština je ta koja ima pravo da ne samo prihvati nego i da mijenja Dejtonski sporazum i samo je to mjesto gdje u ime Srpske može biti obezbijeđena odluka i politička volja za bilo šta o tome – rekao je Dodik.

On ističe da, što se tiče Srpske, Dejtonski sporazum ima podršku u obliku u kojem je napisan.

– Za promjenu Dejtona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali da vrše pritisak i uslovljavaju ljude. To su bili neregularni uslovi za izražavanje političke volje – rekao je Dodik.

On je istakao da su sve odluke koje su donijeli Volfgang Petrič, Pedi Ešdaun i svi drugi visoki predstavnici pravno ništavne, jer se, kako kaže, zasnivaju na neizražavanju političke volje.

– Oni su sebi pribavili bonska ovlašćenja, za koja je tadašnji visoki predstavnik Vestendorp rekao da to nije u skladu sa Dejtonom – rekao je Dodik.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, za “Glas”: Narodna skupština može ratifikovati Dejtonski sporazum

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar