Glavno Federacija/BiH

Dodik: Ustav BiH fiskalnu vlast i suverenitet nije ostavio BiH – otvorićemo to pitanje

FEDERACIJA BiH REPUBLICI SRPSKOJ DUGUJE OKO 50 MILIONA KM OD INDIREKTNIH POREZA

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao je tužbu koju je Vlada Republike Srpske danas uputila Sudu BiH protiv Federacije BiH (FBiH) zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34.571.047 KM, ocijenivši da je neprihvatljiva praksa da se nastavlja sa dugovanjem Srpskoj.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu podsjetio da je 2010/2011. godine Republika Srpska tužila FBiH i na Sudu BiH dobila rješenje kojim je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna da Srpskoj isplati iznos od oko 30 miliona KM, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, ta presuda do danas nije izvršena i dug prema Republici Srpskoj nije izmiren, a u međuvremenu su se „stvorile nove dubioze“.

Kako je rekao, to je ozbiljan novac za Republiku Srpsku, koji kada se sabere iznosi oko 50 miliona KM za budžet Srpske i da je sud jedina formalno pravna preostala instanca, „iako je jasno kako to izgleda u BiH“.

„Vjerovatno ćemo u budućem vremenu tražiti jasnije principe na tom planu, ali isto tako smo bili spremni, kao što smo naglašavali, ako ne dođe do formiranja vlasti, jer mi želimo legalistički da postupimo i otvorimo sve probleme, pa i ovaj oko indirektnih poreza, na primjenu Ustava BiH koji potpuno fiskalnu vlast i suverenitet stavlja na nivo entiteta, a ne BiH“, rekao je Dodik.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar