Главно Федерација/БиХ

Додик затражио од Уставног суда БиХ да прогласи неуставним измјене и допуне Закона о застави БиХ

УПОЗОРИО ДА НИСУ ДОНИЈЕТЕ У СКЛАДУ СА ЧЛАНОМ 1. СТАВ 6. УСТАВА БиХ
  • Парламентарна скупштина БиХ их је усвојила 2004-те, али их није потврдило Предсједништво БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.

У саопштењу из кабинета српског члана Предсједништва наводи се да се разлог за упућивање овог захтјева налази у чињеници да наведени Закон није у складу са чланом један став шест Устава БиХ у којем се каже да „о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво“.

У саопштењу се појашњава да се „у захтјеву, који је данас поднио српски члан Предсједништва, наводи да је Парламентарна скупштина БиХ 2004. године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Предсједништва БиХ из чега произлази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана 1. став 6. Устава БиХ.

„Имајући у виду наведено, све мијењане и допуњаване одредбе Закона из 2004. године нису у складу са Уставом БиХ зато што текст усвојен од Парламентарне скупштине БиХ није на снази јер није потврђен од Предсједништва БиХ. Слиједом наведеног, тражим да Уставни суд БиХ проведе поступак оцјене уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ /’Службени гласник БиХ’ број 23/04/, који није усвојен у складу са чланом 1/6. Устава БиХ, што даље подразумијева да измјене Закона из 2004. године нису усвојене“, наводи се у захтјеву српског члана Предсједништва БиХ.

Одредбе које се налазе у неуставном Закону о измјенама и допунама Закона о застави БиХ односе се на одређивање локација на којима се истиче застава БиХ, као и на новчане казне због њеног неистицања, додаје се у саопштењу.

Српски члан Предсједништва предложио је Уставном суду БиХ да сходно Уставу и Правилима Уставног суда БиХ донесе одлуку према којој наведени Закон није у сагласности са чланом један став шест Устава БиХ због чега се исти укида и његове укинуте одредбе престају да важе, те да се наложи Парламентарној скупштини БиХ да наредног дана од дана објављивања одлуке покрене процедуру којом ће Закон ускладити са Уставом БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар