Главно Свијет

Доњи дом Конгреса САД тражи од Трампа да уведе санкције против Сјеверног тока-2

ПРЕСУДНО ЋЕ БИТИ КАКО ЋЕ СЕ ПОСТАВИТИ ЗВАНИЧНИ БЕРЛИН И ЊЕМАЧКЕ КОМПАНИЈЕ УКЉУЧЕНЕ У ПРОЈЕКАТ
  • Једна ситуација ће бити ако Њемци поклекну и устукну. А сасвим друга – ако се одупру и одлуче да наставе да (заједно са Гаспромом) граде Сјеверни ток-2 упркос америчким санкцијама

ПРЕДСТАВНИЧКИ дом – доњи дом Конгреса САД – једногласно је усвојио резолуцију о супротстављању градњи гасовода Сјеверни ток-2.

Тај документ призива предсједника САД Доналда Трампа да европску енергетску безбједност подржава преко диверсификације снабдијевања Старог континента и смањивања његове зависности од испорука из Русије.

Усвојеном резолуцијом се такође подржава увођење санкција против учесника у пројекту Сјеверни ток-2.

Санкције су, наравно, кључни елемент резолуције Представничког дома који је – као што се види – ујединио конгремсне демократе и републиканце.

„Резолуција“ није за Бијелу кућу обавезујући документ, па остаје да се сачека Трампова реакција.

Дио главних сарадника америчког предсједника сигурно је за санкције. Ако се Трамп одлучи за санкције – најиндикативније је бити како ће се поставити званични Берлин и њемачке компаније укључене у пројекат гасовода.

Једна ситуација ће бити ако Њемци поклекну и устукну. А сасвим друга – ако се одупру и одлуче да наставе да (заједно са Гаспромом) граде Сјеверни ток-2 упркос америчким санкцијама.

Сјеверни ток-2 треба да има два цјевовода укупне пропусне моћи – 55 милијарди кубних метара гаса годишње и да споји руску и њемачку обалу Балтика.

Против гасовода су амерички сателити – Пољска, Украјина, Летонија и Литванија.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар