Glavno RS i matica

Došlo je vreme da NATO i EU preispitaju svoju ulogu u agresiji 1999. i politiku prema Srbima

BEOGRADSKI FORUM, KLUB GENERALA I ADMIRALA I FONDACIJA ZA MLADE
  • Došlo je vreme i da država Srbija od NATO zemalja zatraži naknadu ratne štete. Novi trendovi u globalnim odnosima nisu spojivi sa nastavljanjem politike Klintonovih, Olbrajtove, Blera i drugih kao da se u protekle tri decenije ništa nije promenilo
  • Vreme je i da se te zemlje javno izvine za žrtve i nezakonito razaranje Srbije (SRJ) i da se vrate sprovođenju rezolucije SB UN 1244 kao jedino prihvatljive, principijelne osnove za pravedno i održivo mirno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije, kao pokrajine sa širokom autonomijom u okviru Srbije

PRE tačno 21 godinu NATO je, bez odobrenja Saveta bezbednosti, izvršio oružanu agresiju na Srbiju grubo kršeći Povelju OUN, Završni dokument OEBS-a iz Helsinkija, niz drugih međunarodnih konvencija, kao i sopstveni Osnivački akt od 1949. Bio je to i ostao zločin protiv mira i čovečnosti.

U agresiji izvedenoj u savezu sa terorističkom OVK, poginulo je između 3500 i 4000 ljudi (zvanična lista još uvek nije utvrđena), uključujući 89 dece, a ranjeno je preko 12.500 ljudi. Pričinjena je ogromna ekonomska šteta, a korišćenjem projektila sa osiromašenim uranijumom i drugih zabranjenih sredstava trajno ugroženo zdravlje ljudi, kao i prirodna okolina. Od defanzivnog NATO je prešao u ofanzivni, intervencionistički savez sa jasnom ekspanzionističkom politikom, posebno na Istok.

Agresija i potonja okupacija Kosova i Metohije, nezakonito uspostavljanje vojne baze «Bondstil», jedne od najvećih američkih vojnih baza u svetu, jednostrano proglašavanje nezavisnosti teritorije pod mandatom Ujedinjenih nacija, grubo kršenje rezolucije SB UN 1244, predstavljaju opasne presedane, teške udarce evropskom i globalnom sistemu bezbednosti, kao i ohrabrivanje širenja separatizma i terorizma sa nesagledivim posledicama.

Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije i Fondacija ujedinjeni za mlade uputili su pismo Norveškom Nobelovom komitetu povodom informacije da je izvestan broj poslanika Norveškog parlamenta i drugih ličnosti iz zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu da se Nobelova nagrada za mir dodeli NATO paktu. (Integralni tekst: www.beoforum.rs).       

Pismo srpskih organizacija sa činjenicama i principijelnim  ocenama o ilegalnoj agresiji i ofanzivnoj prirodi NATO naišlo je na široku podršku i publicitet u Srbiji, srpskom rasejanju i u inostranstvu. Integralni tekst u Srbiji su objavili ugledni dnevni listovi, više novinskih agencija kao i mnogi elektronski mediji i društvene mreže. Prevedeno je na ruski, nemački, italijanski i objavljeno u brojnim medijima u Italiji, Švajcarskoj, Rusiji, Grčkoj, SAD i drugim zemljama.

Pismo su podržale mnoge organizacije i poznate ličnosti širom sveta među kojima je i Svetski savet za mir, pridruženi član ECOSOCa (OUN), sa sedištem u Atini, koji objedinjava više hiljada mirovnih organizacija i pokreta sa svih kontinenata.

Od poznatijih svetskih ličnosti i intelektualaca podršku stavovima iz pisma su izrazili bivši francuski političar Iv Bone, ruski političar i naučnik Sergej Baburin, nemački političar Vili Vimer, finski političar i književnica Pirko Turpeinen-Sari, italijanska književnica Džin Toši Viskonti Marazani, američka autorka i borac za mir Šaron Tenison, poznati kanadski diplomata ambasador Džejms Biset i mnogi drugi.

Beogradski forum, Klub generala i admirala i Fondacija ujedinjeni za mlade obnavljaju svoje inicijative da državni oprgani od NATO zemalja zatraže naknadu ratne štete, da što pre popišu sve žrtve agresije NATO kako ne bi pale u zaborav i kako bi prestala javna sporenja oko njihovog broja, da pokrenu rad Vladinog interesornog i stručnog tela za utvrđivanje posledica korišćenja projektila sa osiromašenim uranijumom koje je formirano pre godinu dana, da se što pre aktivira plamen spomenika žrtvama agresije u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, da se ustanovi i izgradi Srpski memorijal žrtava genocida u 20. veku, poput memorijala «Jad Vašem», u Izraelu i memorijala «Ararat», u Jermeniji.

Navedene organizacije smatraju da je došlo vreme da vlade zemalja članica NATO i EU preispitaju svoje ulogu u agresiji 1999. i politiku prema Srbiji i srpskom narodu, da se javno izvine za žrtve i nezakonito razaranje Srbije (SRJ) i da se vrate sprovođenju rezolucije SB UN 1244 kao jedino prihvatljive, principijelne osnove za pravedno i održivo mirno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije, kao pokrajine sa širokom autonomijom u okviru Srbije.

Novi trendovi u globalnim odnosima, nova paradigma  afirmisanja ravnopravnosti, partnerstva i vladavine osnovnih principa Povelje UN nisu spojivi sa nastavljanjem politike Klintonovih, Olbrajtove, Blera i drugih kao da se u protekle tri decenije ništa nije promenilo.

Beogradski Forum za svet ravnopravnih, Živadin Jovanović

Klub generala i admirala Srbije general Milomir Miladinović

Fondacija Ujedinjeni za mlade prof. Dr Danica Grujičić

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar