Главно Федерација/БиХ

Драган Човић ужива највеће повјерње хрватских бирача у ФБиХ

КАД БИ ИЗБОРИ БИЛИ СУТРА, ДОБИО БИ 65 ОДСТО ГЛАСОВА, А КОМШИЋ 1,5 ОДСТО

ДА СЕ данас одржавају избори у БиХ, увјерљиво би за хрватског члана Предсједништва побиједио Драган Човић кандидат ХДЗ БиХ. То је показало истраживање Центра за политолошка истраживања Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару

У тренутку истраживања Човић има повјерење 65 одсто бирача хрватске националности. На другом мјесту је кандидаткиња ХДЗ 1990 Дијана Зеленика са 9 одсто наклоњености бирача. На трећем мјесту је Жељко Комшић са 1,5 одсто, Јерко Иванковић Лијановић са 0,3 одсто, те Бориша Фалатар са 0,2 одсто повјерења хрватских бирача.

ХДЗ БиХ данас ужива највише повјерење хрватских бирача. Слиједи ХДЗ 1990. Друге странке имају доста мање повјерења испитаника

Центар за политолошка истраживања Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару у периоду од 25. јуна до 1. јула је провео велико истраживање јавног мњења на узорку од 1.500 испитаника хрватске националности (особе старије од 18 година). С обзиром на ступен структурираности питања кориштена су дихотомна и питања с вишеструким одговором. Тип насеља је град/село.

Истраживање је проведено на територији Федерације БиХ на подручју шест кантона (Херцеговачко-неретвански, Средњобосански, Западнохерцеговачки, Херцег-Босански, Зеничко-добојски и Посавски) путем телефонског испитивања. Учествовање у истраживањима одбило је 15% позваних испитаника.

У структури испитаника 54 одсто било је мушкараца и 46 одсто жена. Од укупног броја 3 одсто испитаника се није изјаснило којој националности припадају.

На питање „намјеравате ли изићи на опште изборе 7. октобра ове године“ 54,7 одсто испитаника је одговорило да желе изаћи, 21 одсто да неће изаћи и њих 24,3 одсто „не зна“ хоће ли изаћи на изборе у октобру.

Хрвати желе да се убрза пут у Европску унију и НАТО.

Večernji.ba

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар