Glavno Federacija/BiH

Državljanin BiH Adis Abaz uhapšen u Njemačkoj zbog terorističih napada u Parizu 2015.

ROĐEN JE U ZENICI, A U BiH 2011. OSUĐEN NA DVIJE I PO GODINE ZBOG ŠVERCA DROGE I VOJNE OPREME
  • U Parizu su 2015. godine izvedeni veliki teroristički napadi, među kojima i masakr u dvorani Bataklan u kojem je ubijeno više od 150 ljudi, a odgovornost preuzela Islamska država. Napad se dogodio tokom rok koncerta američke grupe Eagles of Death Metal

ADIS Abaz iz Bosne i Hercegovine uhapšen je u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine.

Abaz je po potjernici belgijske policije uhapšen prije sedam dana u gradu Bad Duerenbergu, južno od Halea koji se nalazi u istočnoj saveznoj pokrajini SaksonijaAnhalt, javlja Augsburger Algemeine.

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine Belgiji.

Abaz je rođen u Zenici, a u BiH je 2011. osuđen na dvije i po godine zbog krijumčarenja droge i vojne opreme.

Tužilaštvo u Drezdenu je saopštilo da je u pitanju 39-godišnji osumnjičeni. Iz Ambasade BiH u Njemačkoj ranije je rečeno  da još nemaju zvanične informacije o hapšenju bh. državljanina u Drezdenu.

„Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataklan 13. novembra 2015. godine u Parizu“, saopštili su njemačka federalna policija i tužilaštvu u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.

Ranije je Abaz u BiH bio hapšen u više policijskih akcija zbog organizovanog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge.

Sud BiH je u martu ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Abaz je inače hapšen i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

U Parizu su 2015. godine izvedeni veliki teroristički napadi, među kojima i masakr u dvorani Bataklan u kojem je ubijeno više od 150 ljudi, a odgovornost preuzela Islamska država. Napad se dogodio tokom rok koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača ubila su 90 ljudi za vrijeme koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po terasama pariskih barova i restorana i blizu fudbalskog stadiona u predgrađu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar