Glavno Federacija/BiH

Džaferović: Najbolje bi bilo da sutra imamo i ANP i mandatara

TVRDI DA JE I JEDNO I SRUGO „STVAR VLADAVINE PRAVA KOJA NE MOŽE BITI PARCIJALNA“
  • Šefik DŽAFEROVIĆ: Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o Vijeća ministara. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

ČLAN Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i trebalo bi da budu održane sutra.

„Redovna sjednica, na kojoj treba da bude Godišnji nacionalni plan (ANP) i vanredna sjednica na kojoj bi trebalo da bude imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg VMBiH su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cjelosti“, ističe on.

Kako kaže „nije moguć parcijalan pristup u poštovanju principa vladavine prava“.

„Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići, odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana“, naglasio je.

On očekuje da „svi mi, ako želimo prosperitet u BiH, i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države“.

„To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o Vijeća ministara. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH“, istaknuo je.

Ističe da treba tražiti načina da bude usvojen Godišnji nacionalni plan, te naravno i imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH  ‘i fokus je sad na tome’.

U funkciji potpredsjednika SDA Šefik Džaferović prisustvuje sjednici Kolegija SDA koja se održava u Centrali te stranke. Uobičajeno je da će, kako je kazao, raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji, a pošto se bliži i kongres stranke ‘vjerovatno će i o tome biti riječi’.

Izetbegović:  Ako Dodik ne podrži ni redukovani ANP – kriza se produbljuje

Sastanak Bakira Izetbegovića, lidera SDA s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem održan je danas u Sarajevu.

Izetbegović je potvrdio da je razgovarao sa Komšićem i Džaferovićem i da su teme bile sutrašnje dvije sjednice Predsjedništva BiH na kojima će se raspravljati o ANP-u i mandataru za Vijeće ministara.

„Očekujem da konačno to riješimo sutra. Potpisali smo da ćemo raditi u skladu sa Ustavom i zakonom i da ćemo poslati ANP u Brisel. Da li reducirani ili nereducirani to ćemo vidjeti sutra a nakon toga ćemo imenovati mandatara“, rekao je Izetbegović poručivši da će obe sjednice biti održane sutra.

Na novinarsku konstataciju da Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, sutra neće glasati za ANP Izetbegović je rekao da se onda neće podržati mandatar i da se zatim kriza produžava i produbljuje.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar