Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: нема размјене територије са Србијом прије споразума о познатим границама

НАГЛАШАВА ДА БиХ ИМА ПРАВО ПРИСТУПА ОТВОРЕНОМ МОРУ ИЗВАН ХРВАТСКОГ СУВЕРЕНИТЕТА

БОШЊАЧКИ члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић изјавио је данас да су границе са Србијом и Хрватском познате и међународно признате.

Он је то рекао поводом недавне изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да би требало прихватити споразум о разграничењу који је предложила Србија.

„Границе су познате и оне се данас поштују. Проблем је то што Република Србија тражи од БиХ размјену територија прије него што се закључи уговор о познатим границама. Нема никаквих размјена територија. Након закључивања уговора, рјешаваћемо погранична питања у интересу обје државе“, изјавио је Џаферовић.

Он је додао и да су границе са Хрватском познате, али да та земља оспорава оно што су потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман.

„Хрватска сада оспорава оно што је потписано између Изетбеговића и Туђмана као међудржавни споразум о граници, одбијају да то ратификују. Зна се да граница иде средином залива, да је врх полуострва Клека у територији БиХ, а данас оспоравају оно што је потписано 1999. године. Зна се да БиХ има право приступа отвореном мору изван хрватског суверенитета“, рекао је Џаферовић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар