Glavno Federacija/BiH

Džaferović: nema razmjene teritorije sa Srbijom prije sporazuma o poznatim granicama

NAGLAŠAVA DA BiH IMA PRAVO PRISTUPA OTVORENOM MORU IZVAN HRVATSKOG SUVERENITETA

BOŠNJAČKI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da su granice sa Srbijom i Hrvatskom poznate i međunarodno priznate.

On je to rekao povodom nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija.

„Granice su poznate i one se danas poštuju. Problem je to što Republika Srbija traži od BiH razmjenu teritorija prije nego što se zaključi ugovor o poznatim granicama. Nema nikakvih razmjena teritorija. Nakon zaključivanja ugovora, rješavaćemo pogranična pitanja u interesu obje države“, izjavio je Džaferović.

On je dodao i da su granice sa Hrvatskom poznate, ali da ta zemlja osporava ono što su potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

„Hrvatska sada osporava ono što je potpisano između Izetbegovića i Tuđmana kao međudržavni sporazum o granici, odbijaju da to ratifikuju. Zna se da granica ide sredinom zaliva, da je vrh poluostrva Kleka u teritoriji BiH, a danas osporavaju ono što je potpisano 1999. godine. Zna se da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru izvan hrvatskog suvereniteta“, rekao je Džaferović.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar