Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Ниједан Додиков став или договор у Русији не представља БиХ

„ДОГОВОР О ГАСИФИКАЦИЈИ РС ПРЕДСТАВЉАО БИ КРШЕЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА“

„НИЈЕДАН став који је изнио или договор који је током посјете Руској Федерацији постигао предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик није усаглашен у Предсједништву БиХ, те самим тим не представља ни званичан став наше земље“, навео је у саопштењу бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Џаферовић тврди да „евентуално постигнути договор у Русији о гасификацији Републике Српске не може имати никакве правне посљедице за Босну и Херцеговину или било кога у БиХ“.

Он каже да такав договор може представљати „само кршење Дејтонског споразума, односно Устава БиХ“.

„Нико у БиХ нема нити би требао имати било шта против повезивања БиХ на међународне плинске токове. Међутим, питање плина и повезивања на међународне токове у искључивој је надлежности државе БиХ. Зато је потребно донијети закон на државном нивоу и формирати неовисног државног оператера какав је Елетропренос за електричну енергију. Позивам Додика и све друге политичке актере у БиХ да то урадимо што прије и тиме омогућимо стабилно снабдијевање БиХ плином“, поручио је Џаферовић.

Додик учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, гдје рекао да би изградња крака руског гасовода Турски ток кроз Републику Српску коштала око 300 милиона евра.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар