Glavno Federacija/BiH

Džaferović: Nijedan Dodikov stav ili dogovor u Rusiji ne predstavlja BiH

„DOGOVOR O GASIFIKACIJI RS PREDSTAVLJAO BI KRŠENJE DEJTONSKOG SPORAZUMA“

„NIJEDAN stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje“, naveo je u saopštenju bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović tvrdi da „eventualno postignuti dogovor u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH“.

On kaže da takav dogovor može predstavljati „samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH“.

„Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom“, poručio je Džaferović.

Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje rekao da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 miliona evra.

(Fena)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar