Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Обиљежавање 9. јануара је антиуставни и антидејтонски чин

ОПТУЖИО БРНАБИЋ ДА ЈЕ ПРИХВАТАЊЕМ ОРДЕНА СТАЛА УЗ РАМЕ СА КАРАЏИЋЕМ, КРАЈИШНИКОМ И ПЛАВШИЋ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 9. јануара као Дана Републике Српске представља грубо кршење коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, којом је прослава овог датума као празника проглашено неуставним, поручио је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић.

„Сви они који учествују у том антиуставном чину грубо нарушавају Дејтонски мировни споразум, као темељ мира и стабилности у Босни и Херцеговини и регији. То се односи и на званичнике Републике Србије који својим честиткама и присуством у Бањалуци на овај дан исказују непоштивање Босне и Херцеговине и њених институција те охрабрују предводнике политика које угрожавају сигурност у регији. Таква политика никоме не може донијети никакво добро, а нарочито не РС и њеним грађанима“, рекао је Џаферовић.

Тиме се Босни и Херцеговини, али и цијелој регији, како је казао, не шаљу добре поруке, поготово узимајући у обзир да је премијерка Републике Србије прихватила одликовање којима су раније одликовани Радован Караџић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић и други пресудама међународних судова осуђени ратни злочинци, чиме је стала раме уз раме с њима.

Џаферовић од институција Босне и Херцеговине, прије свега Тужилаштва БиХ, тражи да коначно почну примјењивати закон, јер је одбијање провођења одлука Уставног суда БиХ кривично дјело.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар