Glavno Federacija/BiH

Džaferović: Obilježavanje 9. januara je antiustavni i antidejtonski čin

OPTUŽIO BRNABIĆ DA JE PRIHVATANJEM ORDENA STALA UZ RAME SA KARADŽIĆEM, KRAJIŠNIKOM I PLAVŠIĆ

OBILJEŽAVANJE 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašeno neustavnim, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

„Svi oni koji učestvuju u tom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. To se odnosi i na zvaničnike Republike Srbije koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjaluci na ovaj dan iskazuju nepoštivanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija te ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regiji. Takva politika nikome ne može donijeti nikakvo dobro, a naročito ne RS i njenim građanima“, rekao je Džaferović.

Time se Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, kako je kazao, ne šalju dobre poruke, pogotovo uzimajući u obzir da je premijerka Republike Srbije prihvatila odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima.

Džaferović od institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Tužilaštva BiH, traži da konačno počnu primjenjivati zakon, jer je odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar