Glavno Federacija/BiH

Džaferović poručio Zagrebu da se ne miješa u unutrašnje stvari BiH

PORUČIO MILORADU DODIKU DA ĆE ZASTAVU SRPSKE MOĆI DA DRŽI SAMO U SVOM KABINETU
  • „Vidjeli smo kako su prošle sile koje su pokušale da destruiraju BiH. Destrukcija BiH nije moguća, to moraju znati svi. Niko nikada neće naštetiti BiH, dok sam ja član Predsjedništva ću se tome suprotstaviti“

ŠEFIK Džaferović je novi član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, prema do sada prebrojanim glasovima.

Na pitanje šta (od njega) očekivati, Džaferović je rekao:

„Stabilnost, jačanje ekonomije, integraciju kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu. Reintegracija BiH i integracija u EU i NATO savez. Jedini mogući izlaz i rješenje je rad u interesu države i naroda koji žive ovdje. Remetilačke retorike i negativne klime je dovoljno koja otežava rad i na nama je posebna odgovornost kada je u pitanju politička stabilnost.

Kazao je da destrukcija BiH nije moguća i da niko neće naštetiti BiH.

„Vidjeli smo kako su prošle sile koje su pokušale da destruiraju BiH. Destrukcija BiH nije moguća, to moraju znati svi. Niko nikada neće naštetiti BiH, dok sam ja član Predsjedništva ću se tome suprotstaviti. Jedino rješenje je da se okrenemo normalnom konstruktivnom radu. Mislim na sve, pa i na gospodina Dodika koji je do sada imao običaj da daje izjave koje su išle u smjeru o kojem govorim. Zastava RS je protivna pravilniku o radu Predsjedništva, na službenim sastancima u službenim prostorijama mogu biti samo zastava BiH i grb BiH“.

„Članovi iz reda srpskog naroda su imali zastavu u svojim kabinetima i ta praksa će se nastaviti u kabinetima. U zgradi i tamo gdje su službeni sastanci može biti samo zastava i grb BiH“, dodao je Džaferović.

Džaferović je kazao da izbor Komšića nije sporan, te da je u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom.

„Pozivam sve one koji komentarišu unutrašnje stanje u BiH da dobro pripaze šta govore i šta rade. Izbor Komšića nije sporan, on je ustavan i u skladu s Izbornim zakonom. Čović je trebalo da promišlja o tome prije četiri godine jer je znao da ga biraju građani FBiH. Zagreb ne treba da se miješa u unutrašnje stvari, mi ćemo to riješiti. Mi smo već pokrenuli aktivnosti kako bi BiH dobila svoja prava pred međunarodnim institucijama. Hrvatskoj bi bilo dobro da gradi dobre odnose sa BiH i prizna BiH ono što joj pripada. Mi nismo nikada tražili nešto što nam ne pripada“, dodao je.

O odnosu sa Dodikom je reako:

„On treba da poštuje službene stavove BiH, a službeni stav je da BiH poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Ja sam priželjkivao da budem izabran i da moja stranka bude najsnažnija, i hvala Bogu to se tako desilo. Svi skupa treba da iščitamo poruke koje smo dobili od naroda i svoje aktivnosti usmjerimo na to. Ljudi hoće mir, hoće napredak“, smatra Džaferović.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar