Главно Свијет

Ердоган: Аустријско затварање седам џамија води свијет рату крста и полумјесеца

ПОРУЧИО СЕБАСТИЈАНУ КУРЦУ: „НЕЋЕМО СЈЕДИТИ СКРШЋЕТНИХ РУКУ“

ПРЕДСЈЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган осудио је одлуку аустријских власти о покретању истраге против десетине муслиманских свештеника и затварању седам џамија.

„Плашим се да мјере које је предузео премијер Аустрије (Себастијан Курц) воде свијет у рат крста и полумјесеца. Они су изјавили да ће протјерати имаме. Како то оставити без одговора? Нећмо сједити крштених руку“, изјавио је Ердоан.

Влада Аустрије објавила је у петак да је донијела одлуку о протјеривању више имама, а да је 60 имама под истрагом због кршења закона о исламу који предвиђа забрану финансирања из иностранства.

Такође је донијета одлука о затварању седам џамија, од којих је једна затворена због сумње да шири пропаганду „сивих вукова“, а осталих шест због ширења салафизма.

Такође је донијета и одлука о расформирању удружења „Арапска вјерска заједница“, која је управљала спорним салафистичким џамијама.

Иначе, Влада Аустрије тврди да је одлуку донијела уз сагласност исламске вјерске заједнице.

Одлуку Владе поздравиле су све политичке партије у земљи, али уз критику што је донијета баш у вријеме Рамазана, као и на почетку гласања турске дијаспоре за изборе у Турској.

(Спутњик)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар