Glavno Svijet

Erdogan na otvaranju džamije u Kembridžu: Musliman ne može biti terorista

REKAO DA JE TURSKA ARMIJA KOD AL BABA NEUTRALISALA 3000 PRIPADNIKA ISLAMSKE DRŽAVE
  • U zemljama koje su kolijevka demokratije već dugi niz godina rasizam, diskriminacija i neprijateljstvo prema islamu šire se poput otrovnog bršljana

PREDSJEDNIK Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na otvaranju Centralne džamije u britanskom Kembridžu da musliman ne može biti terorista, te da je neprihvatljiv termin „islamski terorizam“.

U obraćanju na ceremoniji Erdogan je govorio o sve prisutnijem problemu islamofobije u svijetu.

„Mislim da će ovo mjesto molitve biti najbolji odgovor na rastući antiislamizam. U zemljama koje su kolijevka demokratije već dugi niz godina rasizam, diskriminacija i neprijateljstvo prema islamu šire se poput otrovnog bršljana“, rekao je Erdoan.

Podvukao je da je neprihvatljivo stavljati u istu ravan islam s terorizmom.

„Ne možete poistovjetiti islam s terorizmom. To što je jedan terorista nikao među muslimanima, ne daje vam pravo da kaljate islam“, rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su snage sigurnosti Republike Turske u sirijskom Al-Babu neutralizovale više od 3.000 pripadnika terorističke organizcije ISIS, poručivši da ISIS nema veze s islamom.

„Oni (ISIS) nisu od nas. Odbacujemo svako pravljenje podjela na dobre i loše teroriste. Musliman ne može biti terorista, niti iz islama može izaći terorista. Ne prihvatamo često korištenu etiketu ‘islamski terorizam’. Svi teroristi koji su nam nanijeli toliko boli, bilo da se radi o ISIS-u, FETO-u, PKK/YPG, pa i neo-nacistima, svi pripadaju istom mentalitetu. Kako god da se zvali i kojoj god ideologiji pripadali, to su vampiri željni krvi“, poručio je Erdoan.   

Više od deset hiljada ljudi i institutcija podržalo je gradnju džamije u Kembridžu, a značajna pomoć je došla od turskih institucija i Nacionalnog fonda Katara.

(Anadolija)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar