Главно Свијет

Ево чему служе Атлантски савјети у неатлантским земљама – случај Бугарске

СОФИЈСКИ ОЦИЈЕНИО ДА ЈЕ ВЛАСТ БОРИСОВА НЕПОУЗДАН САВЕЗНИК ЈЕР ЈЕ ПРОПУСТИЛА С-400 У СРБИЈУ

С-400

  • Бугарском АС није по вољи ни објашњење министра одбране Красимира Каракачанова да Бугарска ништа није прекршила тиме што је издала дозволу руским авионима са С-400 да прелете у Србију: „Наравно, Бугарска је могла да не изда дозволу, али… сутра ћемо можда ми морати да летимо изнад треће земље, као када летимо за Авганистан и нема разлога да се то спријечи ако нисмо нарушили никаква међународна правила. Наравно, нашим НАТО савезницима се то не свиђа, али таква је ситуација“

ПОСЉЕДЊИ догађаји, који би требало да доведу до напетости између Бугарске и Русије, из неког разлога не проузрокују оштре реакције Софије, саопштили су из Атлантског савјета Бугарске.

Како се наводи у саопштењу Организације, то је вјероватно повезано са реализацијом пројеката у сфери енергетике.

„Прије двије недеље Бугарска је издала дозволу да руски авиони са противавионском дивизијом С-400 прелете изнад Бугарске у Србију. Бугарска се овом одлуком показала као непоуздан савезник, упркос накнадним покушајима владе да оправда пропуст непријатним објашњењима“, истакли су из Организације.

Пропуштање С-400 кроз бугарски ваздушни простор и путовање Николаја Малинова у Москву омогућили су Кремљу да још једном покаже не само ко командује Бугарском, него и да је јавно понизи, оцијенили су из Атлантског савјета.

„Стога је и портпарол Кремља Дмитриј Песков припријетио Бугарској ‘штетним посљедицама’, уколико Малинова, који је оптужен за шпијунажу, буду прогонили у Бугарској. Порука је да су руски агенти недостижни! Зашто Софија и даље ћути? Због страха да не наљути кремаљског диктатора? Или због тога што Бугарска није слободна земља, независна од Москве?“, питају се из Организације.

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов раније је изјавио да Бугарска ништа није прекршила тиме што је издала дозволу руским авионима са С-400 да прелете у Србију.

„Наравно, Бугарска је могла да не изда дозволу, али то би вероватно довело до дипломатског скандала са Русијом. Сутра ћемо можда ми морати да летимо изнад треће земље, као када летимо за Авганистан и нема разлога да се то спријечи ако нисмо нарушили никаква међународна правила. Наравно, нашим НАТО савезницима се то не свиђа, али таква је ситуација“, оцијенио је Каракачанов.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар