Главно Свијет

Генералу Младићу биће оперисан бенигни полип – одложена усмена расправа о жалбама

НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО НИ ГДЈЕ ЋЕ БИТИ ОПЕРАЦИЈА НИ КО ЋЕ ЈЕ ИЗВЕСТИ НИ - КАДА
  • Апелационо вијеће је одлуку засновало на извјештају љекара да је „операција неопходна да би се, са 100 одсто тачности, уклонио већи полип“, као и „спријечило да се бенигни полип развије у малигни
  • Младићеви браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић нагласили да је неопходно и да о генераловој способности да учествује у процесу буде одржана расправа пред апелационим вијећем судског Механизма на којем би мишљење о томе дао мултидисциплинарни љекарски тим

АПЕЛАЦИОНО вијеће међународног суда у Хагу одложило је, на захтјев одбране, усмену расправу о жалбама на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, која је била заказана за 17. и 18. март, саопштио је данас тај суд.

Разлог за одлагање расправе је, по одлуци суда, операција „отлањања полипа на дебелом цријеву“ којој ће ускоро бити подвргнут генерал Младић (78).

Расправа је одложена до даљег, односно док се Младић не опорави од операције.

Термин операције је у данас објављеној одлуци редигован за јавност.

Апелационо веће је одлуку засновало на извештају љекара да је „операција неопходна да би се, са 100 одсто тачности, уклонио већи полип“, као и „спријечило да се бенигни полип развије у малигни“.

Судије су цитирале и констатацију љекара да је „важно веома пажљиво планирати операцију с обзиром на позната придружена обољења и његову (Младићеву) релативну слабост“.

Хашко тужилаштво тражило је да апелационо вијеће преиспита ову одлуку, али су судије тај захтјев одбиле као неоснован.

Младићева одбрана претходно је захтјевала да расправа о жалбама буде одложена за најмање шест недјеља, а да до тада медицински вјештаци утврде да ли је Младић способан да учествује у процесу.

Одбрана се позвала на љекарске извјештаје о Младићевим „спознајним (когнитивним) поремећајима, предстојећој операцији, потенцијалном новом можданом удару (о којем претходно није било извјештаја) и о другим питањима битним за способност генерала Младића да учествује у засједањима суда“.

Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић нагласили су да је, стога, неопходно да о Младићевој способности да учествује у процесу буде одржана расправа пред апелационим вијећем судског Механизма на којем би мишљење о томе дао „мултидисциплинарни љекарски тим“.

Прије него што се, у љето 2011, нашао у притвору у Схевенингену, генерал Младић је, по налазима љекара, био преживио три мождана удара.

За време проведено у притвору, био је подвргнут терапијама и мањим интервенцијама, а једном приликом се у судници захвалио суду што му је спасао живот.

Одбрана је, током цијелог процеса, указивала да се Младићево здравствено стање погоршава и да постоји ризик од фаталног можданог удара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар