Glavno Svijet

Han: BiH da bez odlaganja formira Savjet ministara

KOMESAR EU ZA PROŠIRENJE: LIDERI STRANAKA STRANAKA DA SPROVEDU SPORAZUM OD 5. AVGUSTA
  • Johanes Han ničim nije povezao formiranje Savjeta ministara BiH sa NATO, niti podržao insistiranje Bošnjaka i Željka Komšića da se prvo (ili istovremeno) dostavi u Brisel ANP

KOMESAR Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han pozvao je da se u Bosni i Hercegovini bez odlaganja formira Savjet ministara BiH, te istakao da od političara očekuje da nastave dijalog i sprovedu sporazum potpisan 5. avgusta.

Han je naglasio da je formiranje vlasti od suštinske važnosti za proces evropskih integracija.

„U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. avgusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora“, rekao je Han.

On je posebno istakao da je formiranje vlasti na nivou BiH neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

„Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji“, zaključio je Han.

Podsjećamo, prije tačno mjesec dana, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDAMilorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali su Sporazum sa principima formiranja vlasti na nivou BiH, koji je trebalo da do danas bude sproveden, jer je u Sporazumu navedeno da on važi 30 dana od dana potpisivanja.

Međutim, Predsjedništvo BiH ni mjesec dana nakon potpisivanja pomenutog Sporazuma nije izabralo mandatara za Savjet ministara.

Kandidat za mandatara za Savjet ministara bio je Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija Republike Srpske.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar