Главно Свијет

Хан: Повећавамо буџет за Западни Балкан са 12,5 на 14,5 милијарди евра

ПОВЕЋАЊЕ ЋЕ СЕ ОДНОСИТИ НА ПЕРИОД ОД 2021- ДО 2027. ГОДИНЕ

КОМЕСАР за преговоре о проширењу Јоханес Хан најавио је повећање буџета за претприступну помоћ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима са 12,5 на 14,5 милијарди евра за период од 2021 до 2027. године.

„Ово се углавном односи на Западни Балкан“, каже Хан.

Фондови служе као подршка ЕУ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на путу испуњавања критеријума за приступање Унији и спровођења дубоких и свеобухватних реформи.

Хан је најавио и промену у начину финансирања које се помјера са финансирања специфичних земља ка тематском финансирању.

„То ће нам омогућити да будемо флексибилнији како бисмо створили неку врсту такмичења и погурали земље и кандидате да се брже крећу напријед. Тако ћемо побољшати нашу ефикасност и квалитет нашег ангажмана“, поручио је Хан.

Оцијенио је да ће реформисани и повећани буџет омогућити ЕУ наставак рада са земљама које су ангажоване на путу приступања Унији као и да ће подржати стратешке циљеве постизања стабилности, безбједности и просперитета у близни граница ЕУ.

За наредни буџетски период Европска комисија предложила је повећање укупног буџета за спољне послове ЕУ на 123 милијарде евра што је повећање од 30 одсто у односу на тренутни буџетски период.
 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар