Главно РС и матица

Харадинај у Хагу саслушаван цио сат, забрањено му да ишта открива

У СУДУ ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК САСЛУШАН И БИВШИ ПРЕДСЈЕДНИК „КОСОВА“ ЈАКУП КРАСНИЋИ
  • Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савјет да не одговарам о ономе што су ме питали. То су законске процедуре… Још увијек не знам своју улогу у вези са оним због чега сам позван као осумњичени

У СПЕЦИЈАЛНОМ суду за ратне злочине које су починили припадници ОВК, чије је сједиште у Хагу, завршено је саслушање премијера приштинских институција у оставци Рамуша Харадинаја који је позив добио као осумњичени.

Медији су пренијели да му је тужилаштво забранило да говори о току испитивања.

Он је новинарима испред зграде тужилаштва потврдио да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво савјетовало да не говори о току испитивања.

„Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савјет да не одговарам за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава … ”, рекао је Харадинај, додавши да још увијек не зна „своју улогу“ у вези са оним због чега је позван као осумњичени, пренио је приштински лист Зери.

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању , нити да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које злочине је осумњичен јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Бивши предсједник Косова Јакуп Краснићи, стигао је у зграду Специјализованог тужилаштва 20-ак минута прије Харадијања, а како преноси Зери, његово саслушање је такође завршено.

Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као свједока или осумњиченог.

Не зна се ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра.

Саслушања Специјалног суда по правилу трају два до три дана.

Специјализовно тужилаштво, којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит, надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај ће најприје бити упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану – да се брани ћутањем, али уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан илидва у зависности од тога шта има да каже.

(Танјуг)

Какав херој и паметњаковић: Харадинај се браио ћутањем, тврди да није схватио зашто је позван у Хаг

РАДИО слободна Европа (РСЕ) објавио је да се Рамуш Харадинај бранио се ћутањем.

Харадинај је нешто прије 10 часова ушао у зграду суда.

Послије њега је ушла и његова супруга Анита, која је након неколико минута напустила зграду.

Харадинај је – једнако храбро, достојно правог шиптарског хероја – изјавио послије саслушања пред Специјализованим тужилаштвом за злочине ОВК  да не зна зашто је био позван и да је искористио право да се брани ћутањем.

Још је додао: „Тражили смо обајшњење (зашто сам позван) али нисмо добили. Нису ми дали конкретне информације. Прича се о мојој улози у вријеме рата али ми нису дали конкретне информације. Тужилаштво каже да је то њихово право“.

Посебно је нагласио: „Враћам се и спреман сам за изборе“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар