Glavno RS i matica

Haradinaj u Hagu saslušavan cio sat, zabranjeno mu da išta otkriva

U SUDU ZA ZLOČINE OVK SASLUŠAN I BIVŠI PREDSJEDNIK „KOSOVA“ JAKUP KRASNIĆI
  • Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savjet da ne odgovaram o onome što su me pitali. To su zakonske procedure… Još uvijek ne znam svoju ulogu u vezi sa onim zbog čega sam pozvan kao osumnjičeni

U SPECIJALNOM sudu za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK, čije je sjedište u Hagu, završeno je saslušanje premijera prištinskih institucija u ostavci Ramuša Haradinaja koji je poziv dobio kao osumnjičeni.

Mediji su prenijeli da mu je tužilaštvo zabranilo da govori o toku ispitivanja.

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva potvrdio da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savjetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

„Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savjet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava … ”, rekao je Haradinaj, dodavši da još uvijek ne zna „svoju ulogu“ u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, prenio je prištinski list Zeri.

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju , niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje zločine je osumnjičen jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Bivši predsjednik Kosova Jakup Krasnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta prije Haradijanja, a kako prenosi Zeri, njegovo saslušanje je takođe završeno.

Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svjedoka ili osumnjičenog.

Ne zna se ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra.

Saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana.

Specijalizovno tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najprije biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan ilidva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

(Tanjug)

Kakav heroj i pametnjaković: Haradinaj se braio ćutanjem, tvrdi da nije shvatio zašto je pozvan u Hag

RADIO slobodna Evropa (RSE) objavio je da se Ramuš Haradinaj branio se ćutanjem.

Haradinaj je nešto prije 10 časova ušao u zgradu suda.

Poslije njega je ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu.

Haradinaj je – jednako hrabro, dostojno pravog šiptarskog heroja – izjavio poslije saslušanja pred Specijalizovanim tužilaštvom za zločine OVK  da ne zna zašto je bio pozvan i da je iskoristio pravo da se brani ćutanjem.

Još je dodao: „Tražili smo obajšnjenje (zašto sam pozvan) ali nismo dobili. Nisu mi dali konkretne informacije. Priča se o mojoj ulozi u vrijeme rata ali mi nisu dali konkretne informacije. Tužilaštvo kaže da je to njihovo pravo“.

Posebno je naglasio: „Vraćam se i spreman sam za izbore“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar