Glavno Svijet

Hrvati tvrde da je Jasenovac bio tek sabirni i radni logor, ali ne samo u NDH nego i u SFRJ

ZA NOVE NISKOSTI I FALSIFIKOVANJE ISTORIJE ISKORISTILI HRVATSKU VIKIPEDIJU

HRVATSKA Vikipedija dotakla je novo dno najnovijim izmjenama članka o Jasenovcu i stala u odbranu ustašstva u kojima se kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića „Radni logor Jasenovac” u kojemu se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražavao čak i naciste, predstavlja skoro kao banja.

Ustaški logor smrti Jasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prvi podaci u članku su iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Naime, većina podataka na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal.

Na svim mjestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio „logor smrti” sada piše „sabirni logor”, a uz Vukića – inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor – poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom.

Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu odbranu ustaša i NDH.

Za poređenje s hrvatskom Vikipedijom, na engleskoj i njemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje između ostaloga kao logor za istrjebljenje ljudi.

(Index.hr)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar