Glavno Federacija/BiH

I Zvizdić kritikuje Dodika i sanja o ulasku BiH u NATO

PRIPISAO PREDSJEDAVAJUĆEM PREDSJEDNIŠTVA BiH `OPASNE I RATNOHUŠKAČKE PORUKE I PRIJETNJE`

PREDSJEDAVAJUĆI Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) da slijedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje OSBiH koje su najvažniji garant mira u BiH i najbolji primjer uspješne unutrašnje bh. integracije.

Savjet ministara BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, rekao je Zvizdić, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OSBiH.

„A najbolji odgovor na ovakve opasne i ratnohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno  djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija BiH“, kaže Zvizdić.

EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu s važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu s tim.

Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne međunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu – navodi se u reagovanju Zvizdića, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg VMBiH.

(Fena)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar