Glavno Federacija/BiH

Incko: Funkcioneri BiH izabrani sa teritorije entiteta, nisu predstavnici entiteta

„NEPRIHVATLJIVO JE BILO PRISUSTVO TIH FUNKCIONERA NA SKUPU U CENTRU VLADE RS U I. SARAJEVU“
  • čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni – naglašava Valentin INCKO – da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja, i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost

TAJ skup u u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu de fakto se ticao sprovođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama, ukazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

„Prisustvo zvaničnika sa državnog nivoa na skupu je neprihvatljivo, jer ono de fakto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono takođe ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju“, ističe Incko u pisanoj izjavi.

Kako navodi, čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja, i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost.

„Podsjetio bih da državni zvaničnici u institucijama BiH, koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta, nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta“, stoji u Inckovoj izjavi.

On je još jednom ponovio da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni da osiguraju puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar