Главно Федерација/БиХ

Иванић: Ми из Српске не треба да стајемо на страну ни Хрвата ни Бошњака

БиХ ЋЕ 2019. ПОСТАТИ КАНДИДАТ ЗА ЧЛАНСТВО У ЕУ, АЛИ ТО МАЛО ЗНАЧИ БЕЗ ПОЗИВА ЗА ПРЕГОВОРЕ
  • „Једна швајцарска група из области енергетике била заинтересована да уђе у БиХ. Међутим, врло јасно су рекли: „Србија нам дјелује пуно стабилније од вас“

УВЕРЕН сам да ће у идућој години Босна и Херцеговина добити статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ), али се надам да ће тај статус кандидата значити и датум за отпочињање преговора за чланство БиХ у ЕУ-у, рекао је у интервјуу за турску новинску агенцију Анадолија (АА) Младен Иванић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Како је нагласио, „статус кандидата без датума почетка преговора, искрено речено, не значи ништа“.

Иванић је рекао да никада до сада није говорио о роковима, односно да је бјежао од тога да то обећава, из два разлога: знајући, с једне стране, проблеме у БиХ и знајући, с друге стране, неку врсту споријег одлучивања, политички условљеног, и од самог Брисела.

То што Босна и Херцеговина ни на предстојећем самиту НАТО-а у Бриселу наредне седмице опет неће добити активацију Акционог плана за чланство (МАП), Иванић каже да је одговорност подједнако на домаћим, али и на другим, првенствено међународним институцијама.

„Акциони план за чланство (МАП) има услов – књижење војне имовине. Они који су дефинисали књижење војне имовине као услов за МАП уствари су зауставили то приближавање, а то је било прије неких седам-осам година, заправо већ девет година. Мислим да је то подједнака одговорност и домаћих политичких актера, али и међународних који су то дефинисали као кључни услов“, цијени Иванић.

Иванић тврди да је кључни проблем БиХ свуда и увијек био имиџ, перцепција.

„Захваљујући овим свакодневним сукобима о свему и свачему, перцепција БиХ је да је то земља у којој постоји нека врста политичког хаоса, у којој немате озбиљне институције, у којој су појединци важнији од институција, а то је ствар на којој међународне институције никада не функционишу. Зато ћемо ми док не промијенимо имиџ увијек имати проблема да се тим међународним институцијама озбиљније приближимо“, упозорио је Иванић.

Додао је како је као члан Предсједништва БиХ свјестан и како види редове пред амбасадама и конзулатима те зна са којим се проблемом одласка људи БиХ суочава.

„Добро пратим бројеве људи који добивају сталне радне визе, а то значи практично са сталном радном визом и једносмјерну карту за одлазак са врло вјероватном чињеницом да се ти људи неће вратити. Ја сам овај мандат упорно говорио да оставимо по страни ствари око којих унапријед знамо да се не можемо договорити, сукобе, ствари из прошлости на које различито гледамо и да се пробамо окренути стварима за будућност, да промијенимо имиџ. Упорно сам говорио, хајде да говоримо само о стварима о којима смо се усагласили. Хајдемо показати да се на практичним стварима може постизати договор. Хајдемо промијенити слику о нама. Јер, док ми не промијенимо слику о себи, неће ниједан инвеститор доћи“, наводи Иванић.

Казао је како је једна швајцарска група из области енергетике била заинтересована да уђе у БиХ. Међутим, врло јасно су рекли: „Србија нам дјелује пуно стабилније од вас.“

Да ли ће се власт у БиХ и којом брзином формирати послије општих избора заказаних за 7. октобар, Иванић је казао како то зависи од резултата и читавог низа околности.

„Зависи од коалиционог капацитета појединих партија. Евидентно је да ће се власт формирати барем на неком нивоу јер има појединих партија које ближе сарађују. Али, исто тако је могуће да те које ближе сарађују не побиједе. Биће проблема, посебно унутар дијела институција БиХ које припадају Федерацији БиХ. Мислим да је тензија која постоји између СДА и ХДЗ-а БиХ врло велика. Мислим да ће доста тешко без једних или других бити могуће формирати власт. Да ли ће они након избора доћи до рјешења, не знам. Не вјерујем да ће, осим ако не буду стали на једну страну, било ко од партија из РС-а правити проблем. Оно што ја искрено мислим да је важно је да ми из РС-а не треба да се уплићемо у тај сукоб. Не мислим да ми треба да држимо било чију страну у том сукобу“, става је Иванић.

(Анадолија)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар