Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић: НАТО је омогућио свом противнику, Додику, да кочи пут БиХ ка НАТО

ТРУДИО СЕ ДА У БРИСЕЛУ – У ПРЕДВОРЈУ САМИТА АЛИЈАНСЕ - ОЦРНИ ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ
  • „Нама редовито кажу да је талински услов, односно књижење перспективне војне имовине, услов за МАП. Ми смо ту учинили колико смо могли. То је нажалост дато у руке човјеку који је противник активације МАП-а. Управо предсједник РС не региструје имовину и тиме спречава пут БиХ ка чланству у НАТО. Треба се извући из тог зачараног круга. НАТО је сам себи направио ту ствар“
  • „Имамо 13 устава, 14 парламената, 650 парламентараца, 14 влада, преко 150 министара и сви се боре за неку власт. То је требало да буде један привремени систем, начињен прије 22 године. То нам ваља превазићи и поједноставити БиХ јер омогућава бујање неких снага које су против БиХ. Ваља поједностављавати тај систем“

НАТО је условом из Талина о уписивању војне имовине дао у руке Милораду Додику, предсједнику РС да одлучује о евроатлантским интеграцијама БиХ, рекао је данас Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ уочи састанка земаља антитерористичке коалиције на НАТО Самиту у Бриселу.

Он је рекао да је тиме НАТО дао одлуку у руке човјека који је отворено против чланства БиХ у тој организацији.

„Нама редовито кажу да је талински услов, односно књижење перспективне војне имовине, услов за МАП. Ми смо ту учинили колико смо могли. То је нажалост дато у руке човјеку који је противник активације МАП-а. Управо предсједник Републике Српске не региструје имовину и тиме спречава пут БиХ ка чланству у НАТО. Треба се извући из тог зачараног круга. НАТО је сам себи направио ту ствар, да онај ко је противник НАТО интеграција БиХ може да кочи БиХ“, рекао је Изетбеговић.

На питање да ли је само Додик крив због застоја на НАТО путу, рекао је да је БиХ компликована земља са много нивоа власти и да је очигледна потреба да њену структуру треба поједноставити.

„Имамо 13 устава, 14 парламената, 650 парламентараца, 14 влада, преко 150 министара и сви се боре за неку власт. То је требало да буде један привремени систем, начињен прије 22 године. То нам ваља превазићи и поједноставити БиХ јер сви ти фактори, као што су коалиције коче, јер редовито унутар њих почиње борба за власт. Овакав систем омогућава бујање неких снага које су против БиХ. Ваља поједностављавати тај систем“, рекао је Изетбеговић.

Говорећи о данашњем скупу о антитерористичкој коалицији с НАТО, чији је БиХ члан, Изетбеговић је рекао да је БИХ дуго била прималац разне међународне помоћи којој су друге земље помагале да се стабилизује. „БиХ сада постаје контрибутор. Земља која даје помоћ диљем свијета. БиХ очекује да се поштује као искрен партнер која треба да ојача своју позицију у НАТО“, рекао је Изетбеговић.

Рекао је да очекује да БиХ, ако не на Самиту, онда до краја године активира МАП.

„Данас ћу изнијети податке какву све контрибуцију диљем свијета БиХ даје међународним мисијама мира. Већина тога је у оквиру НАТО и затражићу да се један партнер ојача аквитирањем МАП-а“, рекао је он, и додао да је то најбољи начин како НАТО може помоћи БиХ.

Марина Пендеш, министарка одбране БиХ је рекла да се БиХ креће ка испуњавању услова за МАП и кроз пописивање војних локација и кроз издвајања за одбрану и мисије у другим земљама. Сматра да ће МАП бити активиран до септембра ове године.

Зоран Заев, премијер Македоније, је рекао да је НАТО свјестан да су у октобру избори у БиХ и да не жели у овом тренутку доносити одлуке које би могле политички утицати на изборе.

„Очекујем да БИХ добије и кандидатски статус зато што су евроатланске интеграције важне за стабилизацију региона“, рекао је Заев.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар