Glavno Federacija/BiH

Izetbegović: Pristup BiH otvorenom moru nije protiv interesa nijednog entiteta

POZVAO „PREDSTAVNIKE SNSD“ DA NE OPSTRUIŠU RAD PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH
  •  „Srbija nikada institucijama BiH nije dostavila zvaničan prijedlog za demarkaciju granice, tako da se nema ni šta prihvatiti ili odbiti, pa je nejasno koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivam ga da predoči taj dokument

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je ponovo pozvao predstavnike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da prestanu sa opstrukcijama rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te istakao da neusvajanje brojnih zakona i dokumenata, koje je u proceduru poslao Savjet ministara BiH, nanosi ogromnu štetu BiH, građanima, ekonomiji i integracijskim procesima.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA, Izetbegović je istakao da na usvajanje čeka više od 30 zakona i 36 međunarodnih dokumenata, među kojima su i sporazumi o finansiranju različitih projekata.

„Očekujemo da konačno, devet mjeseci nakon izbora, mandatar za novi saziv vijeća ministara BiH, koji će doći iz SNSD-a, Predsjedništvu BiH i klubovima poslanika u PSBiH ponudi program rada za naredni mandat čime bi se omogućilo imenovane novog saziva Vijeća ministara BiH“, kazao je.

Takođe je pozvao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH, kako bi se i tu konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

Dodao je da Predsjedništvo SDA podržava rješavanje pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom, međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja, pri tom ističući da je potpuno netačna i proizvoljna tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bošnjačka strana ne prihvata potpisivanje ugovora kojim bi se riješilo pitanje granica BiH i Srbije.

„Srbija nikada institucijama BiH nije dostavila zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanja, tako da se nema ni šta prihvatiti ili odbiti, pa je nejasno koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivam ga da predoči taj dokument“, poručio je Izetbegović.

Takođe je pozvao Dodika da istraje u prijedlogu o potrebi formiranja državnih komisija koje bi rješavale pitanje demarkacija granica, jer je to jedini ispravan put.

Dodao je da stav Narodne skupštine Republike Srpske da je Zaključak Predsjedništva BiH štetan po vitalni interes entiteta, dodatno usložnjava odnose u BiH.

Pristup otvorenom moru nikako ne može biti protiv interesa niti jednog entiteta niti građanina i radi se o jednoj besmislici“, istakao je.

Izetbegović je naglasio da je Predsjedništvo SDA BiH pozdravilo usvajanje Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, čime je Vlada FBiH potvrdila da vodi odgovornu i konkretnu politiku kada je u pitanju briga o pravima boračke populacije.

(Fena)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar